Україна знову звернеться до країн-членів ООН, щоб анулювати членство Росії в організації

Дата: 24 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва звернувся до колег із комітетів закордонних справ парламентів країн-членів ООН для анулювання членства Росії в організації.

Про це розповів заступник голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко

Представник РФ слухає виступ президента Володимира Зеленського в ООН. Фото: cepa.org
Україна від початку повномасштабного російського вторгнення закликає світ виключити Росію з Радбезу ООН, бо її перебування там є нелегітимним. Річ у тім, що 26 грудня 1991 року Рада Республік Верховної Ради СРСР зазначила, що “зі створенням Співдружності Незалежних Держав СРСР як держава і суб’єкт міжнародного права припиняє своє існування”, а тому РФ не набула статусу “держави – продовжувача СРСР”. 

Досі стаття 23 розділу V Статуту ООН, ухваленого ще в 1945 році, передбачає: “Рада Безпеки повинна складатися з п’ятнадцяти членів Організації Об’єднаних Націй. Китайська Республіка, Французька Республіка, Союз Радянських Соціалістичних Республік, Сполучене Королівство Велика Британія та Північна Ірландія та Сполучені Штати Америки є постійними членами Ради Безпеки”.

За словами Пушкаренка, Україна спробує анулювати членство Росії в ООН через Комітет з перевірки повноважень, що призначає Генеральна Асамблея ООН на кожній сесії. Цей орган надає асамблеї звіти про повноваження представників.

“Згідно з договором “Про правонаступництво”, підписаним 4 грудня 1991 року, Росія стала правонаступницею СРСР виключно в питаннях зовнішніх боргів та активів, але аж ніяк не членства в міжнародних організаціях. Усі інші республіки Радянського Союзу, бувши також правонаступниками СРСР згідно з цим договором, пройшли встановлену процедуру набуття членства в міжнародних організаціях, зокрема в ООН”, – нагадує Пушкаренко. 

На сайті ООН зазначено, що 24 грудня 1991 року тодішній президент РФ Борис Єльцин повідомив Генерального секретаря, що членство СРСР в Раді Безпеки та всіх інших органах Організації Об’єднаних Націй продовжується Росією за підтримки з 11 країн-учасниць Співдружності Незалежних Держав.

“Лист Єльцина про набуття Росією членства в ООН як правонаступниці СРСР є маніпуляцією, з якою, на жаль, погодилася більшість. Для того щоб РФ могла набути повноправного членства в організації, вона повинна пройти обовʼязкову процедуру відповідно до статті 4 Статуту ООН”, – каже Пушкаренко. 

На засіданні парламентського комітету, на якому вирішили звернутися до закордонних колег, був присутній постійний представник України при ООН у 1997–2001 та 2015–2019 роках Володимир Єльченко

Нагадаємо, що Росія використовує своє перебування в ООН задля поширення брехні та пропаганди війни, наприклад виправдовує депортації українських дітей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter