У Львові створять дитячий реабілітаційний центр для відновлення від травм війни

Дата: 11 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

На базі Львівського медичного університету імені Данила Галицького створять реабілітаційний центр для відновлення дітей, постраждалих внаслідок повномасштабного російського вторгнення. 

Про це розповіли в уряді. 

Львівський медичний університет імені Данила Галицького. Фото: сайт університету

Українські посадовці вже висловлювали думку, що постраждалими від війни слід вважати всіх дітей у країні. В уряді називають неповнолітніх найбільш вразливою категорією пацієнтів, які внаслідок війни зазнали не лише фізичних, але й психологічних травм. 

У створенні реабілітаційного центру братимуть участь МОЗ, Львівський національний медуніверситет та Фундація дитячої лікарні та науково-дослідного інституту “Надія”. 

“Ми плануємо створити новітній та потужний реабілітаційний центр, де маленькі пацієнти матимуть змогу пройти необхідне лікування та реабілітацію”, – каже міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.  

За задумом урядовців, окрім центру, мають створити також віртуальну лікарню, де активно впроваджуватимуть телемедицину, а також дослідний і освітній інститут. Для проєкту використовували досвід Фінляндії у створенні Нової дитячої лікарні у 2017 році. 

Щодо коштів, то фінансування віртуальної лікарні складатиме близько 10 мільйонів євро, а реабілітаційного центру 50 мільйонів євро. Решту грошей планують отримати завдяки реалізації Програми медичних гарантій. 

Нагадаємо, що війна в Україні, як вважають у ЮНІСЕФ, штовхає ціле покоління дітей “до краю прірви”. Понад чверть українських дітей, які стали свідками або учасниками воєнних подій, розлучились із рідними. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter