У Лук’янівському СІЗО за кошти від покращених камер зробили ремонт у звичайній

Дата: 02 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У Лук’янівському СІЗО адміністрація зробила ремонт у камері на 20 осіб за кошти, отримані внаслідок використання платних камер. 

Про це повідомив очільник Міністерства юстиції Денис Малюська у фейсбуку. 

Фото: фейсбук-сторінка Дениса Малюськи

Лук’янівське СІЗО стало першим в Україні, де в травні минулого року міністерство запустило свій експериментальний проєкт із запровадження платних камер. У столичному ізоляторі як і в інших установах, де працюють платні камери, вартість розміщення залежить від терміну, за який здійснюється оплата.

Ціна за утримання в камері покращеного комфорту Лук’янівського СІЗО коливається від 2 тис. грн за добу та 8 тис. грн за тиждень до  12 тис. грн за місяць. Уже за декілька місяців від старту проєкту Мін’юст заробив на платних камерах перший мільйон гривень, а більше за всіх заробило саме Київське СІЗО.

За словами Малюськи, ремонт у 20-місній камері коштував адміністрації СІЗО трохи більш ніж 101 тисячу гривень. Згідно з опублікованими міністром документами, найдорожчими у відремонтованому приміщенні стали металеві камерні двері з ґратами за майже 20 тисяч гривень.

“Ремонт проводився за рахунок коштів, отриманих за платні камери в цьому ж слідчому ізоляторі. Кошти платників податків не витрачалися”, – наголосив Малюська. 

Фото: фейсбук-сторінка Дениса Малюськи

Це не перший ремонт, який зробила адміністрація Лук’янівського СІЗО за кошти від покращених камер. Минулого року в такий самий спосіб покращили частину звичайних камер. 

Нагадаємо, що проєкт Мін’юсту щодо покращених камер, окрім Києва, працює в Одесі, Харкові, Чернігові та Запоріжжі. Запуск проєкту спричинив невдоволення серед правозахисників, а голова парламентського Комітету з прав людини Дмитро Лубінець навіть говорив, що така практика фактично запроваджує дискримінацію людей за фінансовими можливостями.

У серпні минулого року Омбудсман Людмила Денісова розповіла, як у Запорізькому СІЗО один з в’язнів викупив для себе всі місця в камері підвищеного комфорту, а тому інші затримані не могли скористатися послугою Мін’юсту. Стан звичайних камер в ізоляторі фахівці, які робили там інспекцію, описали як незадовільний. 

Раніше ZMINA розповідала про те, в яких умовах тримають людей в українських СІЗО, та публікувала спеціальну інструкцію про те, як вижити в слідчому ізоляторі, якщо ви туди потрапили

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter