У Луцьку відбувся літературний фестиваль “Фронтера”: місце та подію зробили безбарʼєрними

Дата: 08 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

27–28 липня 2024 року в Луцьку на території музейного комплексу “Окольний замок” відбувся Четвертий Міжнародний літературний фестиваль “Фронтера”. Одним з основних акцентів події була доступність її для маломобільних груп населення – для людей з різними видами інвалідності, батьків з малими дітьми й людей, які не володіють іноземними мовами, оскільки частина панелей фестивалю була не українською.

Про це пише незалежний онлайн-журнал misto.media.

Фото: misto.media

“Ми дуже багато говорили про те, що робимо ці умови. Це не піар. Люди з інвалідністю звикли бути виключеними з суспільства. Якщо ми не будемо про це згадувати, то вони просто не знатимуть, що всі фронтерівські події – доступні”, – пояснила проєктна менеджерка Анна Єкименко-Поліщук.

Під час підготовки фестивалю організатори співпрацювали з “Доступно.UA”, щоб позбавитися різноманітних перешкод і зробити місце більш безбарʼєрним. Наприклад, фахівці забезпечили ширші проходи, усунули предмети, що заважали руху, обладнали туалети для людей на кріслах колісних тощо. Для позначення небезпечних місць використовували жовтий скотч, щоб зробити їх помітними для людей з порушенням зору.

“В укриття “Окольного замку” – підземелля – ведуть сходи. Щоб туди могли спуститись люди на колісних кріслах, поставили кнопку виклику. Після її натискання має прийти хтось із працівників простору і допомогти спустись. У них також є робот, який може транспортувати людину на кріслі східцями. Це триває 5–хвилин, тому на період фестивалю вирішили ним не користуватися через велику кількість гостей, яким треба було б пройти туди у разі повітряної тривоги. Цю функцію поклали на охоронців. Це не є комфортно. Це те, що у нас не дуже вдалося”, – поділилася менеджерка.

Організатори також врахували потреби батьків з дітьми та власників домашніх тварин, забезпечивши місця для відпочинку та спеціальні поїлки для тварин.

Фестиваль став першою літературною подією в Луцьку, де був супровід жестовою мовою, а також забезпечено переклад для іноземців.

Фото: misto.media

Анна закликає інші організації наслідувати прикладу “Фронтери” у забезпеченні доступності для всіх людей. Менеджерка поділилася, що побачила сториз у соцмережах, де одна з гостей заходу написала: “Я протестувала фестиваль “Фронтера” спочатку з двома дітьми, а потім із псом. Все підходить, все доступно, дуже дякую за інклюзію”. Такі відгуки, за словами фахівчині, допомагають працювати далі.

Нагадаємо, що у квітні цього року в України презентували гайд безбар’єрних подій, у якому прописані практичні рішення щодо підготовки й проведення онлайнових та офлайнових заходів, зокрема під час війни.

У ньому міститься словник коректної термінології. Там пояснюється, як правильно звертатися до людей з різними формами інвалідності чи людей літнього віку. Ще у словнику є роз’яснення технічних термінів, пов’язаних з темою безбар’єрності, приміром, тактильна навігація, спеціалізований дизайн чи розумне пристосування.

Також у гайді є рекомендації щодо організації концертів, ярмарків, дитячих та спортивних івентів. Вони повинні мати вільний доступ гостей до підземних укриттів, передбачати психологічну допомогу та підтримку, а також тихі куточки для відпочинку.

У документі також є чекліст, який допоможе перевірити безбар’єрність онлайн- чи офлайн-заходу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter