У Латвії за розповіді про незаразний коронавірус оштрафували російський канал

Дата: 03 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Латвійська Національна рада з електронних ЗМІ оштрафувала на 16 тис. євро Первый балтийский канал за поширення брехні про коронавірус. 

Про це повідомили на сайті регулятора. 

Порушення виявили, наприклад, у випуску шоу “Жить здорово” з телеведучою Оленою Малишевою. Фото: РИА Новости

Порушення регулятор виявив у програмах про здоров’я, зокрема випуску шоу “Жити здорово” за 30 грудня минулого року. У ньому ведуча разом з експертами розповідала, як треба поводитися за новорічним столом, щоб мінімізувати ризик зараження ковідом. Один з експертів шоу розповів про дослідження, яке нібито довело, що обійми, коротші за 15 хвилин, не становлять загрози зараження. 

“Обійматися можна, адже є дослідження високонаукове, звісно: ми іншими не оперуємо”,каже він.

Регулятора вважає, що висловлювання в програмі можуть збільшити ризик поширення інфекції серед членів сім’ї та сприяти зараженню людей похилого віку та дітей. 

“ЗМІ повинні пам’ятати, що вони є відповідальними за поширення перевіреної інформації в програмах і що загальний контекст програми не вводить в оману пересічного глядача, який не має конкретних знань про цей сектор. Безвідповідальність може призвести до дуже далекосяжних і серйозних наслідків, а в цьому разі – до загрози здоров’ю населення”, – каже член Нацради з електронних ЗМІ Патрік Грива. 

Телеканал оштрафовано на суму 10 тис. євро за порушення в передачі “Здоров’я”, а також на 6 тис. євро за порушення в програмі “Жити здорово”.  

Нагадаємо, що на початку року в Латвії вирішили на рік заборонити ретрансляцію телеканалу “Росія РТР” через мову ворожнечі та заклики до війни в ефірі. Увагу до ефіру телеканалу привернула, зокрема, програма “60 хвилин”, у межах якої ведучі Євген Попов та Ольга Скабєєва, наприклад, називали Україну “терористичною державою”, а лідерку білоруської опозиції Світлану Тихановську – “відьмою” та “чудовиськом” і розмірковували про можливий спосіб убивства політикині в центрі Мінська. 

Згодом у країні заборонили ретрансляцію 16 російських каналів, адже офіційно в країні їх ніхто не представляв.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter