У Латвії схвалили знесення монументу “радянським визволителям” у Пардаугаві

Дата: 14 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Дума Риги проголосувала за знесення памʼятника радянським визволителям у Пардаугаві. Після оголошення рішення у місті почалися протести. 

Про це пише Delfi. 

Фото: EPA

Ризька дума у п’ятницю вирішила почати всі підготовчі роботи, необхідні для майбутнього демонтажу пам’ятника радянським воїнам. “За” проголосували 38 депутатів, “проти” – 7.

Після голосування у центрі міста почалася акція протесту, у якій взяли участь близько 200 людей. За даними видання, правоохоронці затримали на Ратушній площі сімох людей, зокрема, лідерку Російського союзу Латвії, депутатку Європарламенту Тетяну Жданок. 

Меморіальний комплекс, який називають “Пам’ятник воїнам Радянської Армії – визволителям Радянської Латвії та Риги від німецько-фашистських загарбників” відкрили у 1985 році.

Це майже 80-метрова колона із золотими зірками, біля якої стоять скульптури радянських солдатів та Батьківщини-матері. 

Суперечки навколо радянської пам’ятки загострилися напередодні Дня перемоги. Цього року латвійська влада замість традиційних концертів та ходи 9 травня дозволила лише покласти квіти біля пам’ятника, викликавши невдоволення російськомовного населення.

Навколо пам’ятника організували фотовиставку з кадрами війни в Україні.

Наступного дня квіти перед пам’ятником зібрав бульдозер. Це викликало ще більше обурення прихильників збереження монумента, і незабаром біля нього почали з’являтися нові квіти. А в парку довкола почали збиратися мітингувальники як на підтримку Росії, так і проти неї. Поліція розпочала затримання.

У результаті поліція відкрила близько 20 адміністративних справ (в основному за участь у несанкціонованих акціях, а також за демонстрацію забороненої символіки), і три кримінальні (за статтями про опір поліції, а також виправдання геноциду), як повідомляли місцеві ЗМІ.

Раніше 11 травня латвійський сейм зняв юридичну перешкоду для знесення радянських памʼятників на території країни. Відповідним законом в односторонньому порядку країна припинила дію 13-ї статті латвійсько-російського договору, яка гарантувала захист таким меморіалам. Цього ж дня розпочався збір грошей на демонтаж пам’ятника – портал Ziedot.lv вже зібрав на знесення “пам’ятника окупації” понад 200 тисяч євро.

Російський союз Латвії (РСЛ) натомість закликав незгодних із таким рішенням сейму прийти 13 травня на пікет. Та він не відбувся, бо влада не схвалила його проведення. 

У самій Росії вимагають покарання для Латвії через її рішення. Голова комісії Ради Федерації РФ із захисту суверенітету Андрій Клімов заявив, що Латвію “необхідно напоумити” – вжити вкрай жорсткі заходи економічного характеру.

Тим часом перший заступник голови міжнародного комітету Ради Федерації Володимир Джабаров заявив, що Росія готова забрати із Риги пам’ятник радянським визволителям, який хочуть знести.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter