У Латвії планують знести памʼятник “радянським визволителям”, з Росії лунають заклики “напоумити” країну 

Дата: 12 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Латвійський сейм зняв юридичну перешкоду для знесення радянських памʼятників на території країни. Відповідним законом в односторонньому порядку країна припинила дію 13-ї статті латвійсько-російського договору, яка гарантувала захист таким меморіалам.

Про це пише видання “Delfi”.

Пам’ятник радянським визволителям в Пардаугаві / Фото з вільного доступу

Вже найближчим часом на засіданні Ризької думи мають ухвалити рішення про знесення памʼятника радянським визволителям у Пардаугаві.

Однак ще 11 травня мер Риги спрогнозував, що, ймовірно, до виборів сейму, які заплановані на 1 жовтня цього року, монумент прибрати зі столиці не вдасться. Для демонтажу необхідно провести конкурс на право здійснення таких робіт та вирішити, як виглядатиме територія парку після знесення памʼятника. А це – тривалий процес.

Російський союз Латвії (РСЛ) натомість закликав незгодних із таким рішенням сейму прийти 13 травня на пікет. Та він не відбудеться, бо влада не схвалила його проведення. 

У самій Росії вимагають покарання для Латвії через її рішення. Голова комісії Ради Федерації РФ із захисту суверенітету Андрій Клімов заявив, що Латвію “необхідно напоумити” – вжити вкрай жорсткі заходи економічного характеру.

Тим часом перший заступник голови міжнародного комітету Ради Федерації Володимир Джабаров заявив, що Росія готова забрати із Риги пам’ятник радянським визволителям, який хочуть знести.

Нагадаємо, що Мінкульт України хоче створити раду, що опікуватиметься декомунізацією, бо нині цей процес “проходить з надвеликим завзяттям”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter