У Латвії не викладатимуть російську мову в школах як другу іноземну

Дата: 24 Квітня 2024
A+ A- Підписатися
Латвійський уряд одноголосно ухвалив рішення щодо відмови від російської мови як другої іноземної в школах із 2026 року. Нові правила освіти в країні впроваджуватимуть поступово, адже наразі в Латвії не вистачає викладачів інших іноземних мов.
 
Про це повідомляє видання Delfi.
 
Foto: Publicitātes attēls

Латвійські школярі, які до 1 вересня 2025 року оберуть другою іноземною мовою російську, зможуть продовжувати вивчати цю мову до завершення основної школи.

Після зазначеного терміну, з 2026–2027 навчального року, другою іноземною мовою починаючи з 5 класу можна буде обирати тільки офіційну мову ЄС, країн Європейської економічної зони або іноземну мову, регульовану міжурядовими угодами про освіту. Російська до переліку цих мов не входить.

“Це хороша новина! Нарешті!” – прокоментувала нові правила премʼєр-міністерка Латвії Евіка Сіліня.

За її словами, російська мова поступово піде зі шкіл, а діти вивчатимуть мови, якими розмовляють у Євросоюзі.

За даними латвійського міністерства освіти та науки, російська мова викладається як друга іноземна майже в половині латвійських шкіл. У деяких навчальних закладах альтернативи російській мові взагалі не пропонується.

Наразі латвійські школярі вивчають англійську мову як першу іноземну мову із самого початку навчання, а другу іноземну мову починають вивчати з кінця початкової школи. Теоретично діти можуть вивчати французьку, німецьку та інші мови як другу іноземну, але на практиці найчастіше викладається російська мова, оскільки в школах не вистачає вчителів інших мов.

Перехідний період, під час якого російська мова буде поступово, а не відразу заміщатися німецькою, французькою, іспанською тощо, обґрунтований саме тим, що необхідно підготувати викладачів.

Нагадаємо, цьогоріч уряд Естонії також заявив, що планує припинити фінансування російськомовної шкільної освіти та перейти до навчання державною мовою.

Раніше ZMINA повідомляла, що припинення викладання в закордонних школах російською мовою подекуди призводить до суду. Так, у листопаді минулого року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) підтвердив, що Латвія не дискримінувала російськомовних, коли переводила освіту на латиську мову в приватних освітніх закладах.

Йдеться про справу “Джибуті та інші проти Латвії”. Позов проти держави подали п’ять громадян країни, які народилися з 1970 до 2010 року. Це батьки та діти, що ідентифікують себе як російськомовну меншість і вважають несправедливим запроваджене 2018 року збільшення частки латиської та звуження частки російської мови в приватних школах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter