В Естонії збираються припинити фінансування російськомовної шкільної освіти

Дата: 16 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Уряд Естонії планує припинити фінансування російськомовної шкільної освіти та перейти до навчання державною мовою.

Про це повідомила премʼєр-міністерка Кая Каллас.

Естонські школярі. Фото: Voice of Europe

Естонські урядовці кажуть, що в школах з естонською мовою навчання є певні проблеми. Зокрема, йдеться про складнощі, які виникають для вчителів, оскільки в навчальних закладах є діти, які говорять іншими мовами. 

Каллас нагадала: в конституції написано, що державною мовою Естонії є естонська, і кожен має право навчатись естонською мовою, тому, на її думку, варто припинити фінансування російськомовної освіти та перейти на єдину естонськомовну освіту.

Однак у разі переходу на уніфіковане навчання під час вибору форми навчання слід враховувати навички вивчення мови дитиною, а навчання має бути лінгвістично та методично пристосоване до нього.

“Незаконно відправляти дитину, рідною мовою якої є естонська, до класу, де навчання естонською мовою призначене для дітей, які не знають цієї мови”, – наголосила прем’єр-міністерка.

Каллас підкреслила, що метою переходу на єдину естонськомовну освіту є те, щоб усі громадяни були в єдиному інформаційному просторі та щоб більше людей послуговувались естонською.

“Щоб у нас не було двох різних систем, і ми над цим працюємо. Це було великою проблемою, оскільки я погоджуюсь, що це потрібно було зробити дуже давно. Краще пізно, ніж ніколи. У будь-якому разі ми маємо рухатися в цьому напрямку”, – додала Каллас.

Напередодні Фінляндія також вирішила закрити російські школи в трьох прикордонних з Росією містах – Іматре, Йоенсуу та Лаппенранта. Відповідне повідомлення правління Фонду фінсько-російської Школи Східної Фінляндії, який керує навчальними закладами, надіслало батькам учнів.

Одна з причин закриття білінгвальних шкіл – потреба реформувати систему освіти та економити кошти. Припинення роботи російсько-фінських шкіл дозволить заощадити місту понад 1 мільйон євро, які можна буде використовувати для розвитку інших шкіл міста. 

Іншою причиною є зменшення кількості дітей, а також падіння популярності вивчення російської мови в початкових класах. Так, у 2022 році в Йоенсуу та Міккелі російську мову як додаткову обрали для вивчення понад 100 дітей, а через рік – менш як 30. 

Нагадаємо, що припинення викладання в закордонних школах російською мовою подекуди призводить до суду. Так, у листопаді минулого року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) підтвердив, що Латвія не дискримінувала російськомовних, коли переводила освіту на латиську мову в приватних освітніх закладах.

Йдеться про справу “Джибуті та інші проти Латвії”. Позов проти держави подали п’ять громадян країни, які народилися з 1970 до 2010 року. Це батьки та діти, що ідентифікують себе як російськомовну меншість і вважають несправедливим запроваджене 2018 року збільшення частки латиської та звуження частки російської мови в приватних школах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter