У київському крематорії розпочали ремонт після критики голови Патронатної служби “Азову”

Дата: 18 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

На території крематорію в Києві розпочали ремонтні роботи. 

Про це розповіли в КМДА. 

Фото: КМДА

Крематорій збудували ще 1975 року поруч з Байковим кладовищем. У ньому є три прощальних зали та шість печей, утім їхній стан викликав обурення, зокрема у військових. 

Так, незадовго до початку ремонту керівниця Патронатної служби “Азову” Олена Толкачова закликала владу активізувати роботи, початку яких чекають із 2014 року. 

Посадовці КМДА переконують, що планували зробити ремонт ще 2021 року, втім цьому завадило те, що будівлі на території є об’єктами культурної спадщини, бо створені за унікальним проєктом Авраама МілецькогоАди Рибачук та Володимира Мельниченка.

“Це суттєво ускладнює проведення будь-яких ремонтних робіт. Оскільки державні норми вимагають здійснити комплексну реставрацію, що супроводжуватиметься науковими дослідженнями. І ми вже виконали низку процедурних і дослідницьких робіт, щоб уже наступного року проводити реставрацію”, – розповідає заступник голови КМДА Петро Пантелеєв

Фото: КМДА

Усі роботи, які проводять на території крематорію, не вплинуть на подальшу реставрацію, але покращать зовнішній вигляд приміщень, кажуть посадовці. Процес займе до двох тижнів. 

Нагадаємо, що нині в Україні обговорюють створення національного меморіального кладовища для полеглих захисників та захисниць, але уряд дозволив звести його в селі на Київщині, проти чого виступали рідні військових.  

Уповільнити будівництво може й те, що біля кладовища планують створити паркову зону. 

ZMINA детально розповідала, як родичам загиблих військових спочатку обіцяли створити меморіальне кладовище в Биківні, але передумали.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter