У Києві затримали банду, яка викрала та пограбувала блогерку з Ірану

Дата: 30 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві правоохоронці затримали групу іноземців за позбавлення волі та пограбування блогерки з Ірану.

Про це повідомили в Нацполіції. 

Як встановили слідчі, зловмисники, скориставшись вразливим становищем жінки, виманили в неї 100 тисяч доларів для оформлення міграційного статусу в Україні. У такий спосіб вони пообіцяли допомогти їй уникнути кримінального переслідування в Ірані за блогерську діяльність, яка нібито суперечить нормам моралі цієї країни.

Організатором злочинної схеми був 37-річний уродженець Ірану, а його спільниками – двоє громадян Ірану, які тривалий час проживали в Україні. В орендованій квартирі в Києві, погрожуючи зброєю жінці та її малолітній дитині, вони змусили перерахувати 25 біткоїнів, що дорівнює мільйону 400 тисяч доларів, на їхній електронний гаманець. 

Щоб приховати злочини, зловмисники намагалися вивезти потерпілу і її дитину назад до Туреччини, але їх затримали. За місцями проживання провели обшуки, під час яких вилучили докази їхньої протиправної діяльності. 

Лідеру угруповання повідомили про підозру в незаконному позбавленні волі або викраденні людини та розбійному нападі. Двох спільників підозрюють у скоєнні розбійного нападу. Якщо їх провину доведуть, то учасникам злочинної групи загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що становище жінок в іранському суспільстві значно погіршилося після ісламської революції, яка відбулась у 1979 році. Відтоді влада країни взяла під пильний контроль різні сфери життя, зокрема зовнішній вигляд жінок. Згідно з доповідями правозахисної організації Human Rights Watch, утисків іранські жінки зазнають у питаннях шлюбу, розлучення та опіки над дітьми, вільного пересування, власного здоров’я тощо.

Досі заміжня жінка в країні не може отримати паспорт або виїхати за межі країни без письмового дозволу свого чоловіка. Кричущою є й ситуація з насильством щодо жінок. 

Цього року уряд Ірану схвалив законопроєкт про боротьбу з насильством щодо жінок, однак, за словами фахівців, окрім позитивних положень документ має суттєві прогалини й не криміналізує зґвалтування в шлюбі та дитячих шлюбів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter