У Києві винесли перші судові вироки військовозобов’язаним, які ухилялися від мобілізації: їх засудили до позбавлення волі

Дата: 25 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Київські суди оголосили перші вироки чоловікам, яких звинуватили в ухиленні від мобілізації.

Про це повідомляє Головне управління Національної поліції в Києві.

Ілюстративне зображення. Фото: ВІККА

Так, одного з жителів Оболонського району засудили до п’яти років позбавлення волі. Іншого чоловіка із Солом’янського району також визнали винним та призначили покарання у вигляді чотирьох років ув’язнення. Загалом засуджено сім осіб, а ще дев’ятнадцять військовозобов’язаних очікують на розгляд їхніх справ у суді.

У поліції повідомили, що від початку року слідчі завершили досудове розслідування та передали до суду обвинувальні акти у двадцяти шести кримінальних справах, пов’язаних з ухиленням від призову або постановкою на військовий облік. У рамках цих справ вже повідомили про підозру п’ятдесят одному військовозобов’язаному.

Відкриття більшості справ відбувається після надходження повідомлень із територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Раніше ZMINA писала, що Міністерство оборони розробило законопроєкт, що дозволяє українцям призовного віку ставати на військовий облік онлайн за допомогою засобів електронної ідентифікації.

Автори документа пропонують дозволити ставати на військовий облік призовникам та уточнювати персональні дані в електронному кабінеті призовника, військовозобов’язаного та резервіста. 

Окрім цього, хочуть ліквідувати комісії для взяття на військовий облік та скасувати проходження медичного огляду під час цього процесу.

Передбачається також, що громадяни, які здобувають вищу освіту, будуть проходити медогляд перед практичними заняттями базової загальновійськової підготовки.

Нагадаємо, аналіз українських медіа показує, що спроби об’єктивно висвітлити тему мобілізації часто наражаються на закиди в підігруванні ворогу, тож журналісти обмежуються ретрансляцією офіційних повідомлень. Це так само створює простір для чуток та фейків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter