У Києві вперше з початку повномасштабної війни відбувся Прайд: як це було

Дата: 16 Червня 2024
A+ A- Підписатися

16 червня, у неділю, у столиці відбувся перший від початку повномасштабного російського вторгнення Марш рівності. У ньому взяли участь активісти та ЛГБТІК-військові, представники дипломатичних місій і міжнародних організацій, іноземні політики і міжнародні спостерігачі.

Про це повідомляють організатори заходу – КиївПрайд.

Фото: Наталія Азаркіна

Організатори розповіли, що попри погрози, тиск, небезпеки та дощ, учасники заходу вийшли, щоб заявити про свої права. З міркувань безпеки, цього року кількість учасників була обмеженою, а час і місце акції не були оприлюднені. Востаннє такі заходи безпеки КиївПрайд застосовував у 2015 році.

У Марші рівності взяли участь понад 500 людей, зокрема й ЛГБТІК-військові, які були з банером ArmUkraineNow. Під час Маршу учасники та учасниці заходу подякували військовим за можливість жити в Україні та продовжувати боротьбу за свої права. Долучилися також посли і представники дипломатичних місій. Серед народних депутатів України Прайд відвідав лише Дмитро Гурін.

Фото: Наталія Азаркіна

Попри тривалі переговори та аргументи ГО “КиївПрайд”, поліція значно обмежила маршрут Маршу, дозволивши пройти лише 100 метрів. Загалом акція тривала 30 хвилин. Організатори вважають, що поліція переоцінила ризики та фактично ізолювала КиївПрайд.

“Права людини – це про те, що рівні люди мають рівні можливості. Поліція запевняла нас, що ніхто не проводить рухомі акції у Києві, натомість дозволила людям, що погрожували Маршу КиївПрайд, крокувати центром міста. Зате наш Марш оточили кордонами поліціянтів та автобусів і дозволили пройти лише 100 метрів. Ми пройшли лише кілька кроків, ми пішли на цей болісний компроміс задля безпеки і задля того, щоб відродити традицію і наступного року зробити потужний і відкритий Марш КиївПрайд”, – зазначила голова КиївПрайду Анна Шаригіна.

Фото: Наталія Азаркіна

Під час Маршу учасники закликали міжнародну спільноту надати Україні озброєння, скандували “Росія – держава терорист” та “Змусьте Росію заплатити”, а також закликали прийняти законопроєкти №5488 і №9103 щодо боротьби з дискримінацією та інституту реєстрованих партнерств.

Хоча неподалік проходила акція проти Маршу, КиївПрайд минув без сутичок. Телеграм-канал “Реальний Київ” опублікував відео акції прихильників так званих “традиційних цінностей”, зазначивши, що спочатку ці активісти намагались добігти до місця проведення акції ЛГБТ, втім, не встигли.

Нагадаємо, що раніше, під час підготовки до ЛГБТ-вечірки в київському артцентрі Closer, туди прийшли для перевірки документів у межах мобілізаційних процесів працівники територіального центру комплектування та соціальної підтримки Подільського району Києва.

UkrainePride та “КиївПрайд” вважають це тиском на прайд-рух, утім, інші правозахисні організації – “Точка опори ЮА”, Gender Stream, Обʼєднання “Українські ЛГБТ військові за рівні права”, ІНША та Resistance – з цим не погоджуються.

Читайте також: Злочинна нетерпимість: з чим пов’язана нова хвиля квірофобних нападів та як цьому запобігти

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter