“Ми чекаємо на тебе”: На Майдані Незалежності у Києві відзначили день народження політв’язня Валентина Вигівського

Дата: 03 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Увечері 3 серпня на Майдані Незалежності батьки, експолітв’язні, активісти та правозахисники привітали бранця Кремля Валентина Вигівського з днем народженням. На сьомий рік ув’язнення йому виповнилося 38 років. За всі ці роки він так і не потрапив в обмінні списки. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA.  

 

Учасники заходу тримали плакати на підтримку політв’язнів, їхні портрети, читали вірші Василя Стуса, Ліни Костенко, Миколи Вінграновського, Івана Світличного та Василя Симоненка, а також проголошували привітання іменинникові. 

Валентина Вигівського навесні 2014 року затримала на вокзалі Сімферополя так звана “Кримська самооборона”. Чоловік вирушив туди на виставку авіації, оскільки сам був авіа-любителем.
 
Російські силовики звинуватили його в економічному та військовому шпигунстві в авіакосмічній галузі та засудили до 11 років колонії суворого режиму. Судові засідання в цій справі відбувались у закритому режимі.
 
До моменту оголошення вироку про зміст звинувачень нікому не було відомо. За словами Вигівського, під час затримання в Криму та Москві його били, надягнувши мішок на голову, роздягали та імітували розстріл біля свіжовикопаної могили в лісі під Москвою
 
Російські спецслужби пропонували Валентину Вигівському співпрацю, утім, він відмовився, через що йому погіршили умови утримання, перевівши у приміщення камерного типу. За словами батьків бранця, він потерпав від спеки та укусів великої кількості комарів. 
 
Через його намір оголосити голодування і тиск громадськості як в Україні, так і за кордоном, йому змінили режим утримання на спеціальний. 
 
“Принаймні його тепер не будять уночі для перевірки. У його камері є чорно-білий телевізор, є стіл, на якому він може писати листи. До цього часу він писав на підлозі чи стіні. Свою думку про голодування він не полишив, а лише відтермінував”, – сказав батько політв’язня Валентин Вигівський.  
 
“Ми хотіли б на повні груди дихати повітрям. Вже сім років ми разом сидимо із сином. Ми так само закуті у ті кайдани, що й наш син. Ми не можемо щасливими бути. Ми не можемо знайти спокою за цей час. Тому я бажаю своєму синові: “Повернися!” – додала мати політв’язня Галина Вигівська
 
За словами колишнього бранця Кремля Володимира Балуха, сам факт існування політв’язнів у країні – це вирок суспільству, що дозволяє та терпить політичні переслідування.
 
Голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик нагадала, що з моменту останнього великого обміну утримуваними особами у вересні 2019 року жодного кримського політв’язня Росія так і не звільнила.
 
Тетяна Печончик

“Вже два роки жодної людини з кримських бранців Кремля не було звільнено. Ба, більше, РФ ув’язнила нових громадян України. Нам дуже боляче. Влада має більше тиснути на Росію з тим, щоб домогтися звільнення”, – сказала вона.

Водночас голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник закликала небайдужих писати листи політв’язням та говорити про них серед друзів та знайомих, адже, за її словами, солідарність рятує їх і повертає додому. Нагадаємо, ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають історії політв’язнів та також закликають писати їм листи.
 
За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 105 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter