У Києві відкриють “кризову кімнату” для жертв домашнього насильства

Дата: 27 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Міська влада Києва планує навесні наступного року відкрити “кризову кімнату” для жертв домашнього насильства. 

Про це розповіла заступниця голови КМДА Марина Хонда.

Відкрити кімнату в КМДА вирішили після того, як провели опитування серед понад трьох тисяч осіб. Виявилося, що більшість із них чітко розуміє, що таке насильство в родині, класифікує різні види насильства, проте досі багато людей не розуміє, куди звертатися, якщо ти став жертвою домашнього насильства. Таких серед опитуваних виявилося понад 2800 осіб.

За словами Хонди, потерпілі часто не хочуть звертатися до соціальних служб, оскільки потім можуть лишитися з агресором сам на сам, а тому міські чиновники ухвалили рішення про відкриття кімнати.

“Це кімната на випадок, коли поліція задокументувала факт насильства, але жертві потрібен час, щоб знайти всі документи та зорієнтуватися, що робити далі. Тож людина може 10 днів перебувати в такій “кризовій кімнаті”, отримати первинну психологічну допомогу та пройти медичний огляд. Якщо у людини є родичі – з ними зв’язуються. Якщо геть немає куди йти, тоді збираються документи для поселення в притулок до вирішення питання”, – розповіла заступниця голови КМДА.

Хонда нагадала, що в Києві діє міський телефон довіри та протидії насильству 15-00 або 044-272-15-00, де можна отримати психологічну та юридичну допомогу.

Нагадаємо, що останнє дослідження ОБСЄ показало – дві третини (67%) жінок в Україні віком від 15 років зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства. Найчастіше кривдниками виступають партнери жертви. Майже три з десяти жінок (28%), у яких був партнер, кажуть, що вони зазнали фізичного або сексуального насильства з його боку. 

Водночас українки досі не знають, що робити, якщо вони зазнають насильства. Так, тільки 17% опитаних вважали себе поінформованими з цього питання, тоді як майже половина (48%) відчували, що мало знають, або зовсім не знали, що їм робити (17%).

Із січня поточного року в Україні систематичне вчинення фізичного, психологічного чи економічного насильства щодо подружжя, або колишнього подружжя, або особи, з якою винний перебував чи перебуває в сімейних чи близьких стосунках, мешкає або мешкав разом, є злочином. За цей час українські суди ухвалили вже щонайменше п’ять вироків за домашнє насильство. 

Нещодавно в Києві чоловіка відправили до в’язниці за знущання з дружини. Він довгий час на очах у дітей ображав нецензурними словами свою дружину, залякував, принижував та погрожував їй фізичною розправою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter