У Києві відкрили укриття від нетерпимості, закликаючи підтримати законопроєкт №5488

Дата: 27 Червня 2024
A+ A- Підписатися

27 червня, у четвер, на Софійській площі відкрили інсталяцію – “Укриття від нетерпимості”. Сховатися під час повітряної тривоги там не можна, оскільки в цьому “сховищі” – скляні стіни. Його ідея полягає у тому, щоб нагадати про важливість підтримки законопроєкту №5488, який покликаний удосконалити механізм реагування на випадки дискримінації та розслідування злочинів на ґрунті нетерпимості. 

Про це повідомляє кореспондентка ZMINA. 

Фото: Ірина Юзик / ZMINA

“Тут прекрасний фасад, але під час небезпеки навряд чи хтось із нас хотів би туди зайти, оскільки там скляні стіни. Насправді жодне укриття в Україні не рятує від нетерпимості і насильства через несприйняття. Нинішнє законодавство передбачає покарання за дискримінацію та злочини на тлі національної, расової, релігійної ворожнечі та інших.

Річ у тому, що жінки – не інші, ЛГБТІК-спільнота – не інші, люди з інвалідністю, старші люди теж — не інші. Можливо, ми інакші, але це також дивлячись з ким порівнювати. Законопроєкт №5488 точно може зробити інакших рівними у питанні захисту від дискримінації й ворожого несприйняття”, – наголосила ведуча та журналістка Яна Брензей, яка відкривала захід.

Вона пояснила, що цей євроінтеграційний законопроєкт значно розширює поняття нетерпимості й посилює покарання за це.

“За три роки пройшов усі комітети, зібрав усі фідбеки і лежить – “відпочиває”. Сьогодні ми тут, щоб розбудити людей, які можуть винести його в зал і проголосувати”, – зазначила Брензей.

Так, інсталяція складається з однієї бетонної стіни, на якій написано “Укриття”, та інших стін та стелі – скляних. Творці зазначають, що з огляду на безпекові питання, вони не зі справжнього скла, але це все одно передає ідею тієї крихкості, незахищеності та відсутності захисту вразливих груп.

Фото: Ірина Юзик / ZMINA

“Перебуваючи там, усвідомлюєш, що ти не у справжньому укритті, – це якась ілюзія безпеки. Це складно, і це виклик, коли ти не лише можеш постраждати від дій російських окупантів, від їхніх ракет, а також можеш зіштовхнутися зі злочинами на ґрунті ненависті, мовою ворожнечі, дискримінацією”, – зазначив комунікаційний менеджер громадської організації “Сфера” та співорганізатор ХарківПрайду Яків Лавринець.

Тим часом координаторка платформи “Різні.Рівні” Аліна Корінєва зауважила, що бути союзником – це така нова норма, яка стає чимось абсолютно звичайним, тому має бути у житті кожної людини.

“Ми маємо показувати, що підтримуємо і ЛГБТІК+ людей, і інші вразливі групи. Підтримувати рівність – це така ж буденність, як сходити на роботу, купити продукти, погодувати кота. Наразі злочини на ґрунті ненависті повертаються знову, їхня кількість зростає, нападів все більше. З цим треба щось робити, є законопроєкт №5488, який 3 роки лежить у шухляді. Ми вирішили зробити таку інформаційну кампанію, щоб нагадати про нього”, – пояснила вона. 

На вході в “укриття” міститься табличка, у якій йдеться про важливість законопроєкту, а також є QR-код, перейшовши за яким, можна підписати лист до Верховної Ради на підтримку цього документа. 

Фото: Ірина Юзик / ZMINA

Нагадаємо, що у період з січня 2020 року по травень 2024-го правозахисний ЛГБТ-центр “Наш світ” задокументував 291 злочин чи інцидент на ґрунті гомо- і трансфобії. У 2019 році організація зафіксувала 275 таких випадків. Зменшення задокументованих випадків повʼязане, зокрема, з пандемією COVID-19 та повномасштабною війною. 

Читайте також: Злочинна нетерпимість: з чим пов’язана нова хвиля квірофобних нападів та як цьому запобігти

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter