У Києві відкрили меморіал пам’яті жертв геноциду кримських татар

Дата: 11 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Під час четвертого саміту міжнародної Кримської платформи в Києві відкрили меморіал, присвячений жертвам геноциду кримськотатарського народу.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив президент України Володимир Зеленський.

 

Меморіал у київському сквері Миру покликаний нагадувати про три трагічні етапи в історії кримськотатарського народу: анексію Криму Російською імперією в 1783 році, радянську депортацію в 1944 році та російську тимчасову окупацію українського півострова у 2014-му.

“Крим – це не просто територія. Це частина нашої душі, це земля, де наші люди жили в мирі та гармонії зі своєю культурою, мовою, традиціями. Ми не просто боремося за повернення Криму – ми боремося за відновлення справедливості, за можливість для кожного кримчанина повернутися додому, у свій Крим, вільний від Росії та страху”, – сказав президент і висловив упевненість, що такий самий меморіал неодмінно з’явиться в нашому, вільному Криму.

На відкритті меморіалу були присутні, зокрема, президент Литви Гітанас Науседа, прем’єр-міністр Андрей Пленкович, прем’єр-міністрка Латвії Евіка Сіліня, очільник сенату Чехії Мілош Вистрчил, голова парламенту Молдови Ігор Гросу, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, українські військовослужбовці та дипломати.

“Ми стоїмо в особливому місці. Ще донедавна тут був сквер чекістів. У ваших країнах знають і пам’ятають про їхні жахливі злочини. Злочини й діяння радянської тоталітарної системи загалом. Як вони вбивали, катували, вчиняли насильницькі депортації. […] Зло, абсолютне зло, яке вчинила радянська влада, зокрема самі чекісти, у 1944 році. І сьогодні на цьому місці ми відкриваємо меморіал. […] Як символ того, що тирани й диктатори неодмінно програють”, – сказав Зеленський.

Як відомо, з 18 до 20 травня 1944 року в Криму тривала депортація кримських татар. За два дні з півострова радянські силовики насильно переселили до 194 тисяч осіб. Геноцидом депортацію кримських татар визнали Україна, Естонія, Грузія, Латвія, Литва, Канада та Польща.

Щорічно в Криму з нагоди роковин Дня пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу відбувалися масові заходи, зокрема жалобний мітинг у центрі кримської столиці. Утім, після військової операції Росії із захоплення Кримського півострова проведення подібних акцій у центрі тимчасово окупованого Сімферополя росіяни заборонили.

Комуністичний режим СРСР та згодом Росія цілеспрямовано поширювали протягом десятиліть міф про кримських татар щодо “зради”. І сьогодні країна-окупантка використовує цей наратив для поширення мови ворожнечі, утисків та розбрату в тимчасово окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter