У Києві відбулася акція на підтримку кримських татар, затриманих в окупованому Криму

Дата: 05 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Біля будівлі посольства Росії в Києві відбулася акція на підтримку кримських татар, затриманих російськими силовиками у Криму 3 та 4 вересня. Активісти вимагали звільнити Асана Ахтемова, Нарімана Джеляла, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова, Ельдара Одаманова та усіх, кого Росія незаконно заарештувала.

Про це повідомляє “Крим.Реалії”.

Джерело: “Радіо Свобода”

На акції були присутні приблизно 70 осіб. Активісти тримали плакати, зокрема, зі зверненнями до міжнародної спільноти з вимогами реакції на затримання на півострові.

Всі окупаційні структури після затримання людей із посмішкою говорили, що їх там немає. Адвокати шукали їх по всіх відомствах, і тільки пізно вночі стало відомо, де перебувають люди. Вони дійсно перебували весь день у будівлі ФСБ. Я б хотів висловити подяку сотням кримських татар, які вчора з різних точок Криму поїхали на бульвар Франка, де розташована будівля ФСБ. Вони телефонували мені та просили: будь ласка, зробіть оголошення, що ми поїхали, ми хочемо, щоб інші наслідували нашому приклад. Я був приємно шокований від такого єднання і людської гідності, яке вчора продемонстрував наш народ“, – сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у своєму виступі.

За словами Чубарова, адвокатам сьогодні вдалося потрапити до двох затриманих: Нарімана Джеляла та Ельдара Одаманова. До Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова і Шевкета Усеїнова незалежних адвокатів досі не допустили.

Джерело: “Радіо Свобода”

“Ми бачимо, як у Криму фабрикується нова кримінальна справа. Кримінальну справу за фактом диверсій, які самі окупанти, швидше за все, і зробили. Не виключаю, що репресії триватимуть, і ми побачимо новий виток репресій уже щодо представників Меджлісу кримськотатарського народу, з поданням їх у ролі “диверсантів”. Вчора правозахисники підписали спільну заяву з приводу викрадення Нарімана Джеляла та інших кримських татар. Нам дуже важливо, щоб міжнародні представники також приєдналися до цієї заяви”, – звернулася до присутніх голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Нагадаємо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу. 

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ провели обшуки та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Після обшуків усіх чоловіків відвезли у невідомому напрямку, зв’язок з ними відсутній.

Пізніше правозахисниця громадського об’єднання “Кримська солідарність” Луфтіє Зудієва повідомила, що усі затримані 3 та 4 вересня знаходяться в будівлі ФСБ Росії у Криму і Севастополі. Місцеперебування п’ятьох кримських татар розкрив адвокату Ісляму Веліляєву слідчий ФСБ Віталій Власов.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter