У Києві відбулась акція солідарності з жінками Польщі через заборону абортів

Дата: 26 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

У Києві понад 30 активістів та активісток вийшли на акцію солідарності з польськими жінками, які вже кілька днів протестують через визнання в Польщі незаконними майже всіх абортів.

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA. 

Акція мала відбутися під стінами посольства Польщі. Однак перед її початком там вишикувалися представники праворадикального угруповання “Традиція і порядок” та руху “Всі разом”, які виступили на підтримку заборони абортів під гаслами “Ні – дітовбивству”, “Підтримуємо Дуду” тощо. 

Тож активісти та активістки, які вийшли на підтримку польських жінок, провели захід через дорогу від установи в щільному оточенні правоохоронців.  

Організатори акції наголосили, що заборона абортів є черговою спробою позбавити жінок прав та свобод.

“Експлуатація сексуальності, позбавлення репродуктивних прав та прав на власне тіло є насильством, що виражається через владу, продуковану патріархальним суспільством та гнітючою державою”, – йдеться в описі події на фейсбуку. 

Нагадаємо, що раніше Конституційний суд Польщі визнав незаконним положення, яке дозволяло жінці перервати вагітність у разі виявлення в плода важкого та незворотного дефекту або невиліковної хвороби, що загрожує його життю. 

Після набуття чинності рішення КС переривання вагітності в Польщі дозволять лише в разі зґвалтування, інцесту або загрози здоров’ю та життю матері. За оцінками експертів, ця кількість становить лише близько 2% юридичних припинень, проведених останніми роками.

Всі фото: Єлизавета Сокуренко, ZMINA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter