У Києві відбудеться презентація фотокниги з історіями ЛГБТІК-людей в Україні під час повномасштабної війни

Дата: 07 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У київській книгарні “Збірка” відбудеться презентація фотокниги німецької фотографки Сітари Талії Амброзіо під назвою “Fragile As Glass” (“Крихкі, як скло”). У цій книзі представлено історії квір-людей в Україні під час повномасштабної війни.

Про це повідомили на інстаграм-сторінці книгарні “Збірка”.

Фото: Збірка

Авторка книги зазначає, що головною метою її проєкту було зробити ЛГБТІК-спільноту видимою, адже в умовах війни проблема гендерно зумовленого насильства часто залишається не досить висвітленою або взагалі ігнорується.

Амброзіо також наголосила, що Росія активно використовує гомофобію у своїй пропаганді, а квір-люди на окупованих територіях стикаються з ризиком тортур та іншого жорстокого поводження. У книзі розповідаються історії п’яти людей, серед яких: Едвард Різ, який прагне підвищити рівень обізнаності про квір-спільноту; Єгор, чия сім’я залишилася в Нікополі; Саша та її партнерка, які познайомилися під час війни й перші тижні своїх стосунків провели в укритті.

Передмову до фотокниги написала журналістка Центру прав людини ZMINA Яна Радченко, яка на початку повномасштабної війни опинилася в окупованому місті Токмак, що в Запорізькій області. Як зазначає “Збірка”, у своєму тексті вона описує особистий досвід та ділиться фактами, повʼязаними з життям ЛГБТІК-людей на захоплених територіях.

Презентацію книги приурочили до Міжнародного дня камінг-ауту, 11 жовтня. Під час заходу відбудеться обговорення з авторкою і двома героями книги – Олександром та Едвардом. Вони розкажуть про процес створення проєкту і поділяться своїм досвідом життя в умовах війни як представники ЛГБТК-спільноти.

Фото: Збірка

Нагадаємо, що в листопаді минулого року координаційний центр мовлення національних меншин “Суспільного” презентував документальний проєкт “Ілюзія рівності”, герої та героїні якого розповідають історії своєї щоденної боротьби за базові права людини. Стрічку можна подивитися на ютубі

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter