“Ілюзія рівності”: в Україні презентували фільм про ЛГБТ-людей, які щодня борються за базові права

Дата: 17 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Координаційний центр мовлення національних меншин “Суспільного” створив документальний проєкт “Ілюзія рівності”, герої та героїні якого розповідають історії своєї щоденної боротьби за базові права людини. 

Про це повідомляє “Суспільне”. 

У документальному фільмі ЛГБТ-військові та медики разом зі своїми партнерами поділилися історіями про роботу, службу в ЗСУ, кохання, втрати, страхи й нерозуміння, з якими їм довелося стикнутися у повсякденності.

“Коли наші героїні та герої розповідали свої історії, мені було боляче і прикро разом з ними, адже, окрім того, що їм складно, як і всім українцям, вони не мають достатньо юридичного захисту у, задавалось би, банальних для інших громадян і громадянок речах та обставинах. І почасти мають переживання за своє життя, яке не пов’язане із зовнішнім ворогом”, – зазначила керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин “Суспільного” та проєктів з розмаїття Анастасія Гудима.

Також, за її словами, важливою складовою проєкту є освітня. Для цього залучили експертку Тетяну Касьян, яка є гетеросексуальною союзницею. Він неї глядачі почують короткі й чіткі пояснення термінології пов’язаної з ЛГБТ, а також аналіз плюсів законопроєкту про реєстрацію цивільних партнерств, які стосуватимуться не лише одностатевих пар, а й різностатевих пар.

Зокрема, у проєкті представлені історії Дмитра Гаврилюка, партнер якого загинув на війні, волонтерки Ольги Оніпко та військового Дмитра Павлова.

Покази документального проєкту “Ілюзія рівності” відбудуться: 

  • 24 листопада в Ужгороді;
  • 26 листопада в Івано-Франківську;
  • 28 листопада у Львові;
  • 29 листопада в Києві.

Також стрічку можна подивитися на ютубі

Нагадаємо, що 7 листопада, у вівторок, відбулася церемонія KyivPride Awards 2023, на якій нагородами відзначили квір-блогера року, ЛГБТІК-організацію року, френдлі-бізнес, міжнародних союзників та ЛГБТІК-волонтера року. А також відзнаки отримали пʼятеро ЛГБТІК-військових. Нагороди вручали відомі діячі та діячки правозахисної, активістської, політичної та культурної сфер.

Читайте також: “Обмежені можливості” та “нетрадиційна орієнтація”: як новий український серіал “Встигнути до 30” поширює стереотипи та мову ворожнечі

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter