У Києві спалили намет ромів, їх самих побили

Дата: 02 Травня 2020
A+ A- Підписатися

29 квітня в Голосіївському районі Києва спалили намет ромської родини: він згорів ущент разом з документами та телефонами.

Про це повідомляє Громадське радіо з посиланням на представницю організації “Спільнота святого Егідія” Віту Зіневич. 

Фото з фейсбук-сторінки журналістки Діани Буцько

Разом з волонтерами Зіневич тричі на тиждень розвозить їжу бездомним, зокрема й потерпілій ромській родині із Закарпаття. Коли 30 квітня волонтери прийшли до них (Руслана, його вагітної дружини Анжели, матері Руслана та її чоловіка), то на місці намету побачили згарище, розповіла Зіневич:

“Ми їх знали впродовж місяця. Вони заробляли, здаючи зібрану на смітниках вторсировину. Зараз залишилися голодними, адже пункти прийому не працюють. Їхній намет – це різні ковдри та тканини, накинуті на дерев’яні опори. Він стояв на місці покинутого будівництва, огородженого зеленим парканом. У будинку поруч працює двірницею ще одна бездомна, якій допомагають волонтери. Саме вона викликала поліцію та пожежників”. 

Після нападу, зазначила волонтерка, ромів вдалося знайти. За їхніми словами, близько п’ятої ранку до намету ввірвалися чоловіки й почали розпилювати сльозогінний газ:

“Роми вискочили з намету. Анжела (якій не більш ніж 25 років) розповіла, що її чоловіка почали бити дошкою від паркану. Коли вона спробувала сказати нападникам, що вагітна, ті почали лаятись і казати, що таких, як вона, потрібно ґвалтувати”.

Зіневич додала, що зараз постраждалі роми переїхали на іншу локацію: “Кажуть, що поліція в них свідчень не брала і не складала протоколу”. 

Нагадаємо, що в Голосіївському районі Києва такі погроми трапляються не вперше. У квітні 2018 року учасники праворадикальної громадської організації “Січ-С14” вигнали ромів з табору на Лисій горі, а також спалили їхні речі та намети.

Тоді в коментарі ZMINA представниця ромського фонду “Чіріклі” Зола Кондур висловила жаль, що Національна поліція не розслідує подібних нападів на ромські табори та не робить жодних заяв, чим спонукає праворадикальні організації надалі вдаватися до погромів.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter