У Києві розпочали ідентифікацію тіл 220 захисників Маріуполя — екскомандир “Азову”

Дата: 12 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У Києві розпочали процедуру ідентифікації 220 загиблих захисників Маріуполя, які перебували у сховищах заводу “Азовсталь”,  їхні тіла Україна отримала під час обмінів з РФ.

Про це повідомив екскомандир добровольчого полку “Азов” Максим Жорін.

Маріупольський завод “Азовсталь”. Джерело: REUTERS

За його словами, відбулося два обміни тілами загиблих: під час першого обміняли 160 на 160 загиблих, під час другого українська сторона забрала 60 тіл захисників Маріуполя.

Жорін наголосив, що багато деталей назвати не може, але повідомив, що майже стільки ж тіл українських військових ще треба повернути.

Також майже стільки ж тіл знаходиться в Маріуполі, уточнив він. Зараз, за його словами, відбуваються перемовини по майбутньому обміну й поверненню їх додому.

За інформацією екскомандира, серед загиблих є бійці з усіх підрозділів: морська піхота, поліція, СБУ, прикордонники, але найбільше — з добровольчого батальйону.

“Це можна зрозуміти з одягу й шевронів, але, щоб ідентифікувати персонально кожного захисника, знадобиться багато часу”, — сказав він.

За інформацією Жоріна, всі тіла загиблих українців, яких повернули, вже в Києві. Більшість цих тіл — в жахливому стані й візуально упізнати їх неможливо, сказав він: доведеться проводити складні експертизи, процес ідентифікації може зайняти декілька місяців.

Він також розповів, що патронатна служба добровольчого батальйону намагається пришвидшити й полегшити роботу з ідентифікації.

Нагадаємо, що “Азовсталь” був останнім об’єктом у Маріуполі на Донеччині, який утримували українські військові: бійці Нацгвардії, зокрема полку “Азов”, військовослужбовці ЗСУ, прикордонники, поліцейські та працівники СБУ.

У бомбосховищах до початку травня перебували сотні цивільних.

Увечері 16 травня стало відомо, що з “Азовсталі” до Новоазовська та Оленівки на території, підконтрольні так званій “ДНР”, вивезли 264 українських військовослужбовців, з них 53 тяжкопоранених. У Генштабі ЗСУ та Міноборони України заявили, що їх планують обміняти.

20 травня міноборони РФ оголосило про завершення виведення українських військових із території заводу.

За даними президента Володимира Зеленського, станом на 6 червня в полоні окупантів перебувало 2,5 тисячі захисників “Азовсталі”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter