У Києві проведуть день солідарності зі Станіславом Асєєвим

Дата: 13 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

15 листопада в Києві проведуть правозахисну мистецьку акцію “#FreeAseyev. День солідарності зі Станіславом Асєєвим”, аби підтримати політв’язня, якого незаконно засудили бойовики “ДНР” за його журналістську діяльність. 

Про це повідомили організатори події. 

Акція відбудеться в креативному просторі IZONE. День для акції, за словами організаторів, обрали невипадково, оскільки саме 15 листопада з кінця 1980-х років в усьому світі відзначають День ув’язненого письменника, або День порожніх стільців.

“Порожні стільці на правозахисних акціях цього дня символізують авторів, які не можуть бути з нами через ув’язнення, переслідування чи зникнення. Такі події покликані привернути увагу до справ ув’язнених письменників і журналістів, а також закликати їхніх колег та представників місцевої і міжнародної влади використовувати кожну нагоду для їхнього звільнення”, – розповіли активісти. 

Під час заходу відомі письменники, філософи, журналісти, музиканти і правозахисники згадуватимуть Станіслава Асєєва, читатимуть фрагменти з його текстів та присвячуватимуть йому пісні. Участь в акції, зокрема, візьмуть журналісти Яніна Соколова, Віталій Портников, Ірина Славінська, філософ і колишній політв’язень Ігор Козловський, письменники Миколи Рябчук, акторка Ірма Вітовська-Ванца, музикант Олег Каданов та громадський активіст Алім Алієв.

Окрім Асєєва, під час заходу гостям нагадають про справи і За даними правозахисників, Росія досі утримує у себе 87 українців. Серед них Володимир Дудка, Олексій Бессарабов, Олександр Шумков, Валентин Вигівський, кримські татари, яких російські силовики переслідують за звинуваченнями в участі у “Хізб ут-Тахрір”, та десятки інших людей. інших незаконно засуджених і утримуваних українських журналістів на території окупованих Криму та Донбасу, серед яких – блогер Олег Галазюк, журналіст Микола Семена, а також кримські громадські журналісти Осман Арифмеметов, Ремзі Бекіров, Наріман Мемедемінов, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв.

Нагадаємо, проросійські бойовики з угруповання “ДНР” засудили Станіслава Асєєва до 15 років ув’язнення.

Як відомо, Асєєв після початку збройного конфлікту на Донбасі писав для українських та міжнародних медіа під псевдонімом Васін тексти про життя в окупованому Донецьку. У 2017 році бойовики затримали хлопця. У полоні стан здоров’я журналіста різко погіршився. 

Міжнародні організації та правозахисники неодноразово закликали бойовиків відпустити Асєєва. Нещодавно з таким закликом виступило Представництво ЄС в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter