Наслідки сталінської депортації: на підконтрольній території України проживають лише чотири родини кримчаків

Дата: 09 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві в Кримському домі презентували документально-освітній проєкт “Мій Крим”, у якому автори знайомлять глядачів з побутом, мовою, кухнею, релігійним життям корінних народів українського півострова, а також порушують проблеми їхньої депортації та примусової асиміляції за сталінських часів.

Про це повідомили на сайті Укрінформу.

Джерело: представництво президента в АРК

За словами авторки та режисерки стрічки Олени Кривенко, вона ставила завданням зробити її пізнавально-просвітницькою для школярів, які зможуть на уроках історії України вивчати культуру та традиції корінних народів.

Фільм “Мій Крим” створила команда Координаційного центру мовлення національних спільнот і корінних народів Суспільного мовлення.

Представник киримли (кримських татар) Ділявер Осман, караїмка Наталія Марткович та кримчак В’ячеслав Ломброзо розповіли історії своїх родин, як вони зберігають і продовжують традиції своїх народів.

Фільм знайомить з побутом, мовою, кухнею, релігійним життям корінних народів, порушує проблеми їхньої депортації з Криму та примусової асиміляції. 

У стрічці йдеться про те, що наслідки репресій 1940-х років виливаються в зменшення чисельності представників корінних народів, особливо караїмів та кримчаків. Так, на підконтрольній території України проживають лише чотири родини кримчаків.

“Болить те, що нація вмирає, покоління мого батька не зуміли це зберегти, і тому нас лишилося мало”, – сказала Марткович, чий батько є останнім представником караїмів у Галичі Івано-Франківської області.

Міжнародний день корінних народів світу відзначається щорічно 9 серпня з 1994 року.

Як наголосили в пресслужбі Представництва президента в Автономній Республіці Крим, для України ця дата – додаткова нагода заявити про підтримку та державну позицію сприяти захисту прав корінних народів, згадати тих, “хто несе гасло сміливості та вшанувати тих, хто віддав своє життя в битві з ворогом на фронті й не зламався під тиском репресивних дій росії в окупації”.

В Україні є три корінні народи: кримські татари, караїми та кримчаки, які загалом проживають на території окупованого Кримського півострова. Підтримка корінних народів України є складовою наших міжнародних зобов’язань у межах Декларації Організації Об’єднаних Націй про права корінних народів 2007 року.

Довгий період часу корінні народи України ставали жертвами історичних несправедливостей, колонізаторської політики та примусової депортації. Після початку окупації Криму та міста Севастополя РФ корінні народи України почали зазнавати утисків та переслідувань за принципову підтримку ідеї територіальної цілісності та суверенітету України.

Зараз права корінних народів систематично порушуються, а їхні потреби відкрито ігноруються окупантами. Репресії, насильницькі зникнення, дискримінація, тортури, політичні переслідування та залякування – це неповний перелік злочинних дій Росії на території окупованого півострова.

Тільки швидка деокупація українського півострова зможе зупинити жахливі та незаконні дії Росії, йдеться в повідомленні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter