У Києві облаштовують укриття з автоматизованою системою доступу

Дата: 25 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві в Дарницькому районі облаштовують укриття з автоматизованою системою доступу: за відсутності електроенергії двері до них будуть відчинені. 

Про це повідомили в Дарницькій райдержадміністрації.

Джерело: фейсбук-сторінка Дарницької райдержадміністрації Києва

“Гарантований доступ передбачає автоматичне дистанційне відкриття електромагнітного замка дверей до укриття під час загальноміського сигналу повітряної тривоги через два інтернет-канали (основний та резервний)”, – йдеться у повідомленні.

Також люди отримуватимуть тимчасові пін-коди за допомогою боту в телеграмі у разі неспрацювання системи. 

Водночас в укриттях такого типу передбачена можливість потрапити до об’єкта цивільного захисту через районну диспетчерську службу, яка матиме дистанційний доступ. Відповідальні особи матимуть у своєму розпорядженні звичайний ключ від дверей укриття.

“Цифрова панель облаштована камерою відео- та аудіозвʼязку, записи яких у хмарному сховищі зберігатимуться щонайменше протягом місяця. У разі відсутності електроживлення магнітний замок не працюватиме – двері будуть відчинені до появи живлення”, — йдеться в повідомленні райдержадміністрації.

Рішення про оснащення більшості укриттів міста системою автоматичного відчинення дверей столична влада ухвалила після трагедії з бомбосховищем у Києві, біля якого загинули троє людей, зокрема дитина. Крім того, планується розташувати в різних районах столиці додаткові модульні залізобетонні укриття швидкого розгортання.

Нагадаємо, що внаслідок атаки російських військових у ніч на 1 червня в Києві загинули троє людей, серед яких дитина, а ще 14 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Чоловік однієї із загиблих розповів, що людям, які вночі прийшли до укриття, там не відчинили. Уламки, за словами очевидців, упали за 10 хвилин після оголошення повітряної тривоги.

Згодом у межах відкритого провадження через зачинене укриття під час російської атаки на Київ правоохоронці затримали трьох посадовців райдержадміністрації та охоронця медзакладу. Йдеться про першого заступника Деснянської РДА, директора медзакладу та його заступника.

Їм закидають службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки, а охоронцю – залишення в небезпеці, що призвело до смерті. Раніше в медіа щодо останнього повідомляли, що він міг бути напідпитку під час атаки, втім, ці дані спростувала експертиза.

За даними “Суспільного”, після трагедії місцева влада ініціювала перевірку укриттів у столиці. З усіх 4 455 укриттів лише 3041 об’єкт виявився придатним для використання. Решта непридатні чи обмежено придатні.

Столична влада пообіцяла примусово відчиняти укриття приватної форми власності, якщо їхні власники в момент повітряної тривоги чи обстрілу самостійно не забезпечать доступ до споруд для населення. Таких у місті налічується близько 1 100.

Також у Києві Голосіївський райсуд відправив під цілодобовий домашній арешт на два місяці директора департаменту муніципальної безпеки КМДА Романа Ткачука: його підозрюють у службовій недбалості через загибель людей біля зачиненого укриття в Деснянському районі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter