У Києві не дали провести мітинг рідним захисників Маріуполя

Дата: 06 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У Києві 5 травня рідним захисників Маріуполя не дали провести мирний мітинг на підтримку військових. Активісти заявляли про затримання учасників.

Про це повідомили у соцмережах організатори та поліція Києва у коментарі “Українській правді”.

Повідомлення про скасування акції на сторінці організаторів в інстаграмі

Акція на підтримку захисників Маріуполя вже відбувалась у столиці 30 квітня. Тоді на Майдані Незалежності зібрались близько 20 родичів військових, які вшанували всіх загиблих хвилиною мовчання та звернулись до світових лідерів за допомогою. 

“Наші чоловіки, рідні зараз знаходяться на “Азовсталі”. Мій чоловік військовий. Він з 2015 року там. І зараз я знаю, що в них дуже критична ситуація, в них немає ліків. Він поранений, вони не мають можливості надати допомогу належним чином”,розповідала тоді журналістам “Суспільного” учасниця акції на ім’я Вікторія.

Акція рідних захисників Маріуполя, що відбулась 30 квітня у Києві. Фото: “Суспільне”

5 травня полку “Азов”, який захищає Маріуполь, виповнилось 8 років. Акція рідних, що планувалась на 12 годину, мала відбутись на тлі появи повідомлень про чергову активізацію боїв на території заводу “Азовсталь”, де перебувають як українські захисники, так і цивільні.

Однак за декілька годин до проведення організатори повідомили про скасування мирного зібрання. Попри це частина людей все ж таки вийшла у центр Києва.  Як зазначає “Українська правда” з посиланням на слова організаторів, ймовірно вийшли ті, хто не бачив інформації про скасування.

Люди, які були на Майдані Незалежності того дня, повідомляли про затримання учасників правоохоронцями й “пакування невинних відчайдушних жінок в автозаки”. Також казали про блокування сторінки та публікацій на підтримку захисників Маріуполя у соцмережах, зокрема в інстаграмі.

Скриншот

У коментарі “Українській правді” в поліції Києва розповіли, що 5 травня у центрі Києва працювала поліція діалогу, яка роз’яснювала громадянам чинне законодавство, а документи перевіряли у деяких чоловіків, частину з яких військові комісари, також присутні на місці могли “запросити для опитування”.

“Згідно із законодавством про воєнний стан масові зібрання заборонені. Нинішня акція, за даними правоохоронців, не була санкціонованою”, – зазначили правоохоронці. 

Воєнний стан в Україні діятиме до 25 травня: 24 лютого його на 30 діб своїм указом запровадив президент, а 25 квітня продовжив його ще на 30 діб. Заборона на проведення мирних зборів є у списку обмежень, що діють під час воєнного стану. 

У період режиму воєнного стану не можуть також припинити повноваження президента. У разі якщо термін повноважень глави держави закінчується в цей час, то він продовжує свою роботу до закінчення терміну воєнного стану. Крім цього, під час воєнного стану не можуть припинити повноваження Верховної Ради, уряду, Омбудсмана, суддів, прокурорів, а також контррозвідників і слідчих.

В умовах воєнного стану також заборонено змінювати Конституцію, проводити вибори та референдуми.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter