У Києві напали на казахського активіста, а до його соратника прийшли представники СБУ

Дата: 07 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Координатор руху “Демократичний вибір Казахстану” (ДВК) Заманбек Тлєулієв повідомив, що в Києві його побили невідомі у цивільному. В той самий час, до іншого казахського активіста Єлдоса Насіпбекова прийшли співробітники СБУ.

Про атаку на координаторів ДВК у Києві на своїй фейсбук-сторінці повідомила Людмила Козловська, глава Фонду “Відкритий діалог”.

Заманбек Тлєулієв. Джерело: antimaydan.info

За її словами, 6 січня в Києві невідомі, одягнені в цивільний одяг, побили Заманбека Тлєулієва поблизу його дому.

В результаті у активіста Тлєулієва численні забиті місця, 4 вибиті зуби і один серйозно пошкоджений зуб. Співробітники СБУ використали нецензурну лексику, загрожували Тлєулієву негайною депортацією за ведення опозиційної діяльності в Казахстані на території України“, – написала Козловська.

Чоловік записав відео, на якому видно його вибиті зуби й людей з масками на обличчях. 

Ці люди не показують документів, не представляються, прийшли у цивільному“, – пояснив Тлєулієв.

 

В іншому відео, активіст також наголосив, що він та його соратник Єлдос Насіпбеков подали документи на отримання статусу біженця в Україні.

 

Єлдос Насіпбеков. Джерело: antimaydan.info

Того ж вечора, як вказує Козловська, до Єлдоса Насіпбекова прийшли співробітники СБУ. На відео чоловік у цивільному показує документи СБУ та каже, що “прийшов поспілкуватися”.

 

Під час розмови з представниками СБУ Насіпбеков зазначив, що переживає за свою безпеку, на що отримав відповідають: “Що ти поводиш себе як дівчинка?”.

Також правозахисниця повідомила що, співробітники СБУ змусили Насіпбекова написати розписку про “відмову від зайняття політичною діяльністю в Казахстані та відсутність претензій до дій співробітників СБУ”. Керував силовиками начальник сектору, підполковник Олександр Капітанюк.

У в коментарі “Українській правді” пресслужба СБУ підтвердила, що службовці провели перевірку та спілкувалися з окремими громадянами Казахстану, враховуючи поточну ситуацію у країні. 

Враховуючи поточну ситуацію в Казахстані, Служба безпеки України у межах своїх повноважень вживає комплекс заходів, зокрема й оперативних, для того аби ефективно захищати безпеку громадян України. Особливо зважаючи на російський фактор та ймовірні провокації з боку РФ, які можуть дискредитувати нашу державу на міжнародній арені та зашкодити її інтересам. Саме з цією метою відбувається перевірка та спілкування з окремими громадянами Казахстану. Тобто, іде звичайна робота в межах діючого законодавства та функціональних обов’язків служби“, ㅡ зазначили у СБУ.

Там також додали, що наразі ніхто з громадян Казахстану не затриманий, але оскільки є ознаки незаконного перебування на території України, підготовлено відповідні матеріали для Державної міграційної служби.

Нагадаємо, у Казахстані з 2 січня тривають акції протестів, їх спричинило підвищення цін на паливо. На тлі протестів уряд країни пішов у відставку, а президент Касим-Жомарт Токаєв перебрав на себе посаду очільника Ради нацбезпеки країни, яку мав би довічно очолювати Нурсултан Назарбаєв

До Казахстану вже прибули військові Росії та інших країн – членів організації Договору про колективну безпеку. 

Фото обкладинки: facebook.com/lyudmyla.kozlovska

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter