У Києві можуть з’явитися вулиці на честь Романа Ратушного, Макса Левіна, Катерини Гандзюк і Олександра Махова

Дата: 21 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У Києві можуть з’явитися вулиці на честь загиблих активістів Романа Ратушного та Катерини Гандзюк, журналіста Олександра Махова та фотографа, фотокореспондента Максима Левіна: українці підтримали перейменування столичних топонімів на їхню честь.

Про це стало відомо з оприлюднених результатів голосування.

Катерина Гандзюк, Максим Левін, Роман Ратушний, Олександр Махов

Українці віддали 29923 голоси за перейменування вулиці Волгоградської на честь Романа Ратушного, 15551 — вулиці Жолудєва на честь Олександра Махова.

Вулицю Біломорську українці хочуть перейменувати на честь Катерини Гандзюк (21670), вулицю Жолудєва — на честь Максима Левіна (22666).

Загалом Київрада розглядає перейменування 296 об’єктів, відібраних експертною комісією. За чотири дні користувачі застосунку “Київ цифровий” віддали понад 6,5 млн голосів за нові назви для вулиць, провулків, бульварів, проспектів столиці.

Також українці підтримали перейменування столичних топонімів на честь викладача, активіста Дениса Антіпова, Героїв полку “Азов”, генерала Кульчицького, Українських Героїв (замість Льва Толстого) та багато інших. 

Затвердити перейменування має Київрада.

Роман Ратушний — київський активіст та очільник громадської організації “Захистимо Протасів Яр” – загинув 9 червня в бою під Ізюмом. З першого дня повномасштабного вторгнення Росії він брав участь у боях під Києвом, а потім у складі 93-ї ОМБр “Холодний Яр” звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом на Харківщині. Був учасником Революції гідності, брав участь в акціях протесту проти забудови Протасового Яру в Києві, був головою ініціативи, а потім і громадської організації “Захистимо Протасів Яр”. 5 липня йому мало б виповнитися 25 років.

Олександр Махов – журналіст, працював на телеканалах “Україна”, “Україна 24”, “ДОМ”. Учасник війни на Донбасі у 2014 році та військовий кореспондент. Пішов на фронт з перших днів повномасштабного наступу РФ на Україну. Загинув у районі Ізюма Харківської області 4 травня 2022 року. Відзначений орденом “За мужність” III ступеня (посмертно).

Максим Левін –  фотокореспондент, чиї роботи публікували такі видання, як The Wall Street Journal, TIME, Breaking news Poland, EU AGENDA, World news, Радіо Свобода (RFE/RL). Більшість його документальних проєктів пов’язані з війною в Україні. 2015 року Левіна нагородили орденом “За заслуги” ІІІ ступеня. 1 квітня 2022 року його знайшли вбитим у селі Гута-Межигірська Київської області. Президент Володимир Зеленський 3 квітня посмертно нагородив Левіна орденом “За мужність”.

Катерина Гандзюк – херсонська активістка, яка боролася з корупцією, поліцейським свавіллям, протидіяла спробам проросійських сил взяти реванш у місті.  Її облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. За це п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення. Замовником замаху вважають ексголову Херсонської облради Владислава Мангера.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter