У Києві активісти вийшли під посольство Росії на підтримку ексдисидента Софяника

Дата: 28 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

У Києві під посольством РФ відбулась акція протесту на підтримку севастопольського плавця-марафонця та ексдисидента Олега Софяника, якого ФСБ 17 квітня не пропустила на материкову частину України. 

Про це виданню ZMINA розповів депортований із Криму журналіст Євген Гайворонський, який також долучився до акції. 

Він нагадав, що Олег Софяник зазнає гонінь у тимчасово окупованому Криму з боку ФСБ та окупаційної де-факто влади.

“Йому погрожують та не дають перетнути адмінмежу з Україною, що порушує його конституційні права. Ми нагадуємо, що, відповідно до ст. 2 Основного закону, державний суверенітет поширюється на всю територію України; відповідно до ст. 133 Конституції, Крим – це територія України. Також ст. 33 гарантує права вільного переміщення. Ми закликаємо Росію виконувати Конституцію України”, – сказав Євген Гайворонський. 

Крым это Украина! Провели акцию в защиту конституционных прав граждан Украины во временно оккупированном Крыму и Севастополе. Против государства агрессора!

Опубліковано Євгеном Гайворонським Вівторок, 28 квітня 2020 р.

Нагадаємо, раніше Олег Софяник публічно звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням допомогти йому покинути територію тимчасово окупованого Криму. Згодом в Офісі президента заявили, що не отримували звернення від кримчанина. 

Як відомо, 14 листопада 2019 року російські силовики затримали чоловіка на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонщиною. Також ФСБ не пропустила Олега Софяника на материкову Україну 17 квітня. До цього він зробив заплив від мису Лукулл (на заході Криму) до бухти Омега в Севастополі. Відстань у 30 км він подолав за 10 годин – без відпочинку і супроводу. Цей заплив Софяник присвятив 75-річчю депортації кримських татар.

Олег Софяник – відомий севастопольський плавець-марафонець, рекордсмен Книги рекордів України. Станом на травень 2012 року він зробив понад 50 марафонських запливів, найдовший із них – через Південно-Китайське море (350 км).

Софяник також переплив Середземне море, Мармурове море, протоку Босфор (вздовж і поперек), протоку Дарданелли. Робив марафонські запливи на відстань до 100 кілометрів уздовж берегів Криму. Відомий також запливами в холодній воді взимку.

Севастополець є дисидентом. За відмову від служби в армії і громадянства СРСР його примушували до психіатричного лікування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter