У Гонконгу пів тисячі поліцейських увірвалися до офісу продемократичної газети: головреда та чотирьох менеджерів затримано

Дата: 18 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У Гонконгу пів тисячі поліцейських 17 червня ввірвалися до офісу продемократичної газети Apple Daily, відомої своєю критикою комуністичного режиму Китаю, провели обшуки, вилучили техніку та затримали головреда видання й чотирьох менеджерів через обвинувачення в порушенні так званого закону про нацбезпеку, ухваленого в Китаї в червні 2020 року.

Про це повідомляє BBC News.

Джерело: bbc.com

Активи на 18 млн гонконзьких доларів (2,3 млн доларів США), що належать трьом компаніям, пов’язаним з Apple Daily, були заморожені.

Газета належить відомому гонконзькому підприємцю-мільярдерові Джиммі Лаю, якого минулого року ув’язнили за участь у несанкціонованому мітингу у 2019 році.

На брифінгу для преси поліція повідомила, що з 2019 року Apple Daily опублікувала понад 30 статей, які закликають країни ввести санкції стосовно Гонконгу та материкового Китаю.

За словами міністра поліції Гонконгу, газета “використовує журналістику як інструмент для порушення нацбезпеки”.

18 червня силовики висунули звинувачення видавцю Apple Daily Ченг Кім-хану та головному редактору Раяну Лоу в “змові з іноземною державою або зовнішніми елементами для підриву національної безпеки”. Обвинувачення висунуто згідно з положеннями закону про нацбезпеку, ухваленого в Китаї 30 червня 2020 року. 

Водночас редакція Apple Daily повідомила, що попри тиск з боку поліції п’ятничний номер вийшов накладом 500 тисяч примірників.

За інформацією журналістів, перша партія надійшла в продаж до кіоску в торговельному районі міста Монг-Кок близько першої години ночі п’ятниці, 18 червня, і кілька людей уже чекали, щоб купити газету.

“Деякі купували по два-три примірники, інші – по 10 або 100 примірників за раз, щоб продемонструвати свою підтримку… Менш ніж за дві години продано 1880 примірників у кіоску”, – повідомляється на сайті видання.

Президент громадської організації “Ліберально-демократична ліга України” та головний координатор проєкту Free Hong Kong Center Артур Харитонов на своїй сторінці у фейсбуку закликав українців підтримати журналістів гонконзької газети, які зазнають репресій з боку комуністичної влади Китаю.

“Apple Daily найпершою почала висвітлювати українську боротьбу за свободу у 2013-му. Вони йшли з нами пліч-о-пліч вісім років, присвятивши останні публікації темі форми нашої нацзбірної на “Євро”… Сьогодні (17 червня. – Ред.) заарештували головного редактора видання, керівника онлайн-відділу, а також інших працівників, відповідальних за редакційну політику. Офіційно вони звинувачені в порушенні так званого закону про нацбезпеку… Це 10 років, довічно чи навіть розстріл у КНР…” – написав він.

За словами Харитонова, журналісти Apple Daily, які залишилися на волі, заявили, що стоятимуть за свободу слова до кінця.

“Тобто писатимуть до моменту, доки за ними не прийде локальне НКВС. Ці люди – герої. Apple Daily залишилася останньою газетою, що продовжувала працювати в Гонконзі, провадила розслідування та називала речі своїми іменами… Ми не можемо зробити багато для них, але ми можемо дати сигнал, що Україна чує та підтримує. Для гонконжців це дійсно важливо. Вистачить навіть простої фотографії з яблуком. Free Hong Kong Center поширить”, – написав він.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Китай без пояснення причин заборонив виконавчому директору Human Rights Watch Кеннету Роту в’їзд до Гонконгу. Правозахисник планував презентувати там щорічну доповідь про порушення прав людини у світі.

Тоді представник МЗС Китаю Ген Шуан заявив, що “дозволяти чи не дозволяти будь-кому в’їзд – суверенне право Китаю”, а також назвав HRW відповідальною “за хаос у Гонконгу”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter