Китай заборонив виконавчому директору Human Rights Watch в’їзд до Гонконгу

Дата: 14 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисник Кеннет Рот збирався презентувати в Гонконзі щорічну доповідь Human Rights Watch про порушення прав людини у світі. Утім, йому відмовили у в’їзді без пояснення причин. 

Про це повідомляє сайт HRW. 

 

“Дозволяти чи не дозволяти будь-кому в’їзд – суверенне право Китаю”, – заявив представник МЗС Китаю Ген Шуан.

Він також назвав HRW відповідальною “за нинішній хаос у Гонконзі”: 

“Безліч фактів свідчать, що організація різними засобами підтримувала антикитайських радикалів та підштовхувала їх до екстремістських, жорстоких і злочинних дій”. 

За словами Рота, він дізнався про заборону на в’їзд після прибуття в аеропорт Гонконгу. Тут він збирався дати пресконференцію та презентувати щорічну міжнародну доповідь про порушення прав людини у світі. 

У вступному есе, яке традиційно присвячено головній проблемі року, правозахисник заявляє, що китайська влада веде широкий наступ на глобальну систему гарантій прав і свобод. 

Відмова у в’їзді мені особисто – це дрібниця порівняно з тим, з чим постійно доводиться стикатися китайським активістам: в’язниця, тортури і насильницькі зникнення тільки за те, що вони вимагають гарантій основних прав для співгромадян, каже Кеннет Рот. Проте спроби китайської влади втручатися в роботу міжнародних організацій, таких як Human Rights Watch, – це форма глобальної цензури, з якою потрібно боротися, поки не пізно”

Нагадаємо, що багатотисячні антиурядові протести в Гонконзі проходять із червня 2019 року. Людей обурили плани влади дозволити екстрадицію ймовірних злочинців до Китаю. Відповідний закон зняли з розгляду, але мітинги продовжилися. Протестувальники вимагають вільних виборів, незалежного розслідування випадків поліцейської жорстокості, звільнення активістів, затриманих на попередніх акціях, і відставки глави адміністрації Гонконгу Керрі Лам. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter