У Китаї на пʼять років увʼязнили одну з головних активісток руху #MeToo

Дата: 14 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У Китаї засудили відому журналістку та активістку руху #MeToo Софію Хуан Сюецінь до п’яти років ув’язнення за “підривну діяльність проти держави”.

Про це повідомляє BBC.

Фото: Associated Press

36-річна Софія Хуан Сюецінь є одним із найвідоміших голосів у китайському русі #MeToo. Вона активно розповідала історії постраждалих від сексуального насильства, а також виступала проти мізогінії та сексизму, з якими стикалася в редакціях китайських медіа.

Її засудили разом з трудовим активістом Ван Цзяньбіном, якому призначили три роки і шість місяців ув’язнення. Китайська влада не пояснила конкретні звинувачення у підривній діяльності, висунуті проти обох активістів.

Судовий процес відбувався у закритому режимі, але прихильники Хуан Сюецінь та Ван Цзяньбіна заявляють, що їх затримали через організацію регулярних зустрічей та форумів для молоді, де обговорювали соціальні проблеми.

У 2021 році Хуан Сюецінь планувала виїхати до Великої Британії для навчання в університеті, але її затримали в аеропорту міста Гуанчжоу разом з Ван Цзяньбіном. За словами їхніх прихильників, активісти майже 1000 днів перебували в одиночному увʼязненні під вартою, а судовий процес над ними розпочався лише у вересні 2023 року. BBC зазначає, що обох утримували в одиночних камерах у секретних місцях, відомих як “чорні вʼязниці”.

Представники кампанії “Свободу Хуан Сюецінь і Ван Цзяньбіну” заявили: “Їхні зусилля та відданість праці, правам жінок і громадянському суспільству загалом не будуть зведені нанівець цим несправедливим судом, і суспільство також не забуде їхній внесок”.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International назвала ці вироки “зловмисними та абсолютно безпідставними”. Директорка китайського осередку організації Сара Брукс зазначила: “Вони показують, наскільки китайський уряд наляканий хвилею активістів, які наважуються виступати, щоб захистити права інших”.

Нагадаємо, що в жовтні 2017 року акторка Ешлі Джадд повідомила про домагання з боку відомого американського кінопродюсера і засновника компанії Miramax Films Гарві Вайнштейна. Пізніше до неї долучилися понад 40 жінок. Окрім харасменту, продюсера також звинуватили в декількох зґвалтуваннях. Згодом в англомовному сегменті інтернету акторка Алісса Мілано запустила флешмоб з гештегом #MeToo (#ЯТеж), під яким люди зі всього світу розповідали про пережите насильство. Журнал Time назвав жінок і чоловіків, які розповіли про домагання, персонами року.

У відповідь на рух #MeToo американська гільдія продюсерів випустила список рекомендацій, які допоможуть розпізнати та побороти вияви сексуальних домагань у кіноіндустрії. Посібник передбачає, що всі члени знімальної команди повинні звертати увагу на вияви сексуального харасменту та боротися з ними. До методів боротьби, зокрема, належить призначення юристів, до яких зможуть звертатися потерпілі.

У 2020 році його засудили до 23 років ув’язнення, визнавши винним у сексуальних злочинах і зґвалтуванні. Утім у квітні 2024 року апеляційний суд Нью-Йорка скасував обвинувальний вирок американському продюсеру Гарві Вайнштейну у справі про домагання й сексуальне насильство, винесений у 2020 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter