У Китаї до десяти років засудили видавця, який критикував владу

Дата: 07 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Народний суд міста Нінбо в східнокитайській провінції Чжецзян засудив видавця Гі Мінхая до десяти років ув’язнення. Чоловікові інкримінують розповсюдження книжок з делікатними даними про Китай та незаконне передання за кордон секретної інформації. 

Про це повідомляє “Німецька хвиля“. 

56-річний публіцист – громадянин Швеції. Громадянства цієї країни він набув 1996 року. Суд повідомив, що Гі Мінхай отримав китайський паспорт 2018 року. Наразі невідомо, чи відмовився він від шведського документа. Як відомо, Китай не визнає подвійного громадянства. 

Повідомляється, що перше ув’язнення чоловіка п’ять років тому спровокувало потужну критику на адресу Пекіна та ускладнило стосунки цієї країни зі Швецією.  

Гі Мінхай був одним із п’яти гонконгських видавців, які видавали та розповсюджували літературу з гострою критикою китайської влади. 2015 року всі вони зникли за дивних обставин. Згодом вони з’явилися на материковій частині Китаю. Наразі всіх видавців, окрім Гі Мінхая, звільнено. 

Гі Мінхай уперше зник у Таїланді. “Німецька хвиля” припускає, що його, ймовірно, викрали спецслужби та перевезли до Китаю, де він перебував у в’язниці до осені 2017 року. Згодом правоохоронці оприлюднили відеозапис, де чоловік зізнається в причетності до смертельного ДТП та контрабанди заборонених книг. Його друзі наполягають, що китайські правоохоронці вибили з нього зізнання. 

Нагадаємо, міжнародна організація Human Rights Watch назвала Китай джерелом глобальної загрози правам людини. На її думку, комуністична партія Китаю, побоюючись втратити монополію на владу в разі політичної лібералізації, вибудувала в країні суперсучасну мережу тотального державного електронного стеження і систему інтернет-цензури, щоб виявляти і припиняти будь-яку несанкціоновану критику. 

У січні ZMINA повідомляла, що до МЗС України звернулося Посольство Китаю з наполегливим проханням заборонити виставку про протести в Гонконзі, влаштовану українською громадською організацією “Ліберально-демократична ліга України” в межах проєкту “Український центр вільного Гонконгу (FHKC)”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter