Human Rights Watch назвала Китай джерелом глобальної загрози правам людини

Дата: 15 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Китайський уряд бачить у правах людини екзистенційну небезпеку для себе, і його дії у зв’язку з цим становлять загрозу для прав людини в глобальному масштабі.

Такої думки дійшли експерти міжнародної організації Human Rights Watch у своєму щорічному звіті.

 

На їхню думку, комуністична партія Китаю, побоюючись втратити монополію на владу в разі політичної лібералізації, вибудувала в країні суперсучасну мережу тотального державного електронного стеження і систему інтернет-цензури, щоб виявляти і припиняти будь-яку несанкціоновану критику.

Так, свого часу зусилля китайської влади були зосереджені на створенні і налагодженні “Великого китайського файрволу”, щоб до внутрішньої аудиторії не дійшла жодна зовнішня критика на адресу партії та держави. Тепер же влада дедалі більше переходить до нейтралізації вже самих джерел критики.

“Тільки в сьогоднішньому Китаї держава одночасно відправляє на примусове політичне перевиховання мільйон представників етнічної меншини і водночас дотягується до кожного, хто ризикне виступити проти репресій. Зрозуміло, серйозні порушення прав людини відбуваються і в інших країнах, але ніде більше уряд так енергійно і демонстративно не грає політичними м’язами, щоб підірвати міжнародні стандарти прав людини та інститути забезпечення відповідальності”, – йдеться у звіті. 

Як відомо, нещодавно Китай заборонив виконавчому директору Human Rights Watch Кеннету Роту в’їзд до Гонконгу. Там він збирався презентувати доповідь організації про порушення прав людини. 

Незадовго до цього Посольство КНР попросило МЗС України заборонити виставку про гонконгські протести в Києві. Виставку посли розцінили як “нахабне втручання у внутрішні справи Китаю” та пригрозили “серйозними наслідками” для двосторонніх відносин країн. 

Нагадаємо, що багатотисячні антиурядові протести в Гонконзі проходять із червня 2019 року. Людей обурили плани влади дозволити екстрадицію ймовірних злочинців до Китаю. Відповідний закон зняли з розгляду, але мітинги продовжилися. Протестувальники вимагають вільних виборів, незалежного розслідування випадків поліцейської жорстокості, звільнення активістів, затриманих на попередніх акціях, і відставки глави адміністрації Гонконгу Керрі Лам. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter