Посольство КНР просить МЗС України заборонити виставку про гонконгські протести

Дата: 11 Січня 2020
A+ A- Підписатися

До Міністерства закордонних справ України звернулося Посольство Китайської Народної Республіки з наполегливим проханням заборонити виставку про протести в Гонконзі, влаштовану українською громадською організацією “Ліберально-демократична ліга України” в межах проєкту “Український центр вільного Гонконгу (FHKC)”.

Про це йдеться в офіційний документах, копії яких оприлюднено на сторінці проєкту.

Зокрема, там опубліковано лист Міністерства закордонних справ до Київської міськдержадміністрації з інформацією, що до МЗС звернулося Посольство КНР з проханням заборонити проведення 11–17 січня в Києві виставки “Free Hong Kong & Revolution of dignity Exhibation”.

До свого листа МЗС додало копію звернення від Посольства КНР, де згадану виставку розцінено як “нахабне втручання у внутрішні справи Китаю” і щодо якої український уряд має “вжити ефективних заходів заборони”. Також офіційний Пекін погрожує “серйозними наслідками” для двосторонніх відносин України та Китаю.

 

“МЗС просить розглянути вищенаведену інформацію китайської дипустанови в Україні та, у разі наявності правових підстав, вжити відповідних заходів реагування”, – йдеться в листі МЗС до КДМА.

Автори виставки відреагували обуренням на це листування і назвали його втручанням офіційного Китаю в український громадський сектор.

“Посольство КНР в Україні в черговий раз дозволяє собі втручання в український громадянський сектор, очорнює Free Hong Kong Center та закликає українські органи державної влади вчинити протиправні та антиконституційні дії. Через ризики та погрози китайського уряду наші гонконгські колеги не зможуть приїхати до України, адже не почувають себе достатньо захищеними урядом України”, – йдеться в заяві на сторінці Free Hong Kong Center.

Команда проєкту також закликала МЗС і Офіс президента України негайно втрутитись у ситуацію та вжити всіх можливих заходів “для придушення антиконституційних посягань іноземних держав на права та свободи людини та громадянина в Україні”. Також вони просять гарантувати безпеку проведення незалежної законної діяльності українських громадських об’єднань та вимагати публічних вибачень Посольства КНР за зазіхання на конституційні демократичні принципи України та неповагу до подій Революції Гідності.


 Український центр вільного Гонконгу (FHKC) – це незалежний інформаційний проєкт громадської організації “Ліберально-демократична ліга України”, спрямований на висвітлення політичних процесів у Гонконзі. Автори проєкту переконані, що Революція парасольок у Гонконгу стала наслідком української Революції гідності і що в українців та гонконгців є спільний ворог – тоталітарні режими.

Гонконгська молодь, яка повстала проти режиму у 2014 році, сьогодні є чи не єдиною потужною зброєю проти останнього оплоту світового комунізму – КНР. Від успіху гонконгської демократії залежить те, чи буде майбутнє у червоного Пекіну і чи побачимо ми знов китайську демократію”, – вказується на сторінці проєкту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter