У Криму знову перенесли засідання “суду” в “справі Джемілєва” через відсутність речових доказів і свідків

Дата: 07 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У незаконному “Армянському міському суді” під час чергового судового засідання в справі лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва “суддя” оголосила відповіді на запити про місце перебування речових доказів – карабіна і чотирьох патронів до нього. Засідання відклали через відсутність речових доказів. 

Про це повідомляє видання “Кримський процес”

Незаконний “Краснодарський крайсуд” повідомив, що речові докази передано в “МВС Криму”. Однак, згідно з відповіддю з “Головного управління МВС у Республіці Крим”, до них на зберігання речові докази не надійшли.

Під час судового засідання представник окупаційного обвинувачення заявив, що незаконний “заступник прокурора” надіслав листа до “Краснодарської крайової прокуратури” з проханням посприяти у встановленні місця перебування речових доказів.

Також “суд” надішле запит в “МВС” із проханням надати контактні дані “ексміністра МВС Криму” Сергія Абісова, який ухиляється від явки на допит у цій справі.

Адвокат Микола Полозов повідомив, що 7 жовтня засідання суду в Армянську в справі національного лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, якого судять на півострові заочно, відклали.

“У зв’язку з тим, що до сьогоднішнього судового засідання не вдалося забезпечити наявність речових доказів і свідків, суд ухвалив рішення судове засідання відкласти”, – повідомив Полозов.

Адвокат Микола Полозов повідомив, що до “суду” не з’явився на допит свідок – російський “прикордонник” Коновалов.

“Він один із двох прикордонників, які під час дослідчої перевірки заявили, що Мустафа Джемілєв не перетинав кордону Росії. Однак потім слідчі їх не допитали як свідків. Наразі Коновалов проходить службу в Південній Осетії, де, виявляється, існує прикордонне управління ФСБ Росії. Але, на моє розчарування, свідок Коновалов сьогодні так і не з’явився до суду”, – написав Полозов на своїй фейсбук-сторінці.

Захисник нагадав, що раніше “суд” уже відкладав засідання через “невідому долю речових доказів” і те, що на засідання не з’явився свідок.

Наступне засідання заплановано на 1 листопада.

Нагадаємо, “управління Слідчого комітету Росії в Криму” 13 квітня висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Вони також розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом. Сам Мустафа Джемілєв вважає, що кримінальні справи використовують для подальшого витіснення кримських татар з півострова.

13 квітня Слідчий комітет РФ відхилив клопотання адвоката Миколи Полозова про участь як захисника в кримінальній справі проти лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

У Представництві президента в АРК назвали політичним переслідуванням російську кримінальну справу проти Мустафи Джемілєва.

Джемілєв повідомив, що має намір “довести абсурдність звинувачень російської сторони” в Європейському суді з прав людини в кримінальних справах, які порушено проти нього в окупованому Криму.

У вересні Моніторингова місія з прав людини в Україні констатувала порушення права на справедливий російській суд у справах лідерів кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва та Рефата Чубарова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter