У Криму з початку окупації 13 адвокатів зазнали утисків з боку росіян – “КримSOS”

Дата: 13 Січня 2024
A+ A- Підписатися
У тимчасово окупованому Криму за період окупації півострова щонайменше 13 адвокатів зазнали утисків з боку РФ.
 
Про це заявив аналітик ГО “КримSOS” Євгеній Ярошенко під час пресконференції “Політв’язні Кремля: що відбувається з українцями, яких Росія утримує за ґратами?”.
 

“Мінімум 13 адвокатів за роки окупації Криму зазнали різних форм утисків”, – розповів аналітик. 

За його словами, 2022 рік був дуже показовим з точки зору переслідування адвокатів.

“Саме на цей рік припав пік переслідування незалежних адвокатів в Криму”, – додав Ярошенко.

Він також нагадав, що у травні 2022 року упродовж двох днів було затримано 4 адвокати, троє з яких були поміщені під адміністративний арешт.

Також влітку 2022 року адвокатська палата Чеченської Республіки позбавила кримських адвокатів Лілю Гемеджі, Рустема Кямілева та Назима Шейхмамбетова професійного статусу.

Раніше ZMINA повідомляла, що окупаційна влада Криму у різних формах переслідує низку українських адвокатів у Криму, зокрема Лілію Гемеджи, Еміне Авамілєву, Айдера Азаматова, Еміля Курбедінова.

Напередодні ZMINA повідомляла, що рада адвокатів України відмовилася розглядати звернення голови правління ZMINA Тетяни Печончик про порушення з боку низки кримських адвокатів Правил адвокатської етики та не стала надавати оцінки їхнім діям. РАУ відклала розгляд звернення правозахисниці до завершення воєнного стану.
 
Як відомо, деякі кримські адвокати, співпрацюючи зі слідством ФСБ, не захищають своїх підзахисних, не звертають уваги на катування та погіршують їхнє становище. В той час НААУ залишає їх чинними адвокатами України.
 
Така ситуація відбувається на тлі переслідувань у різних формах з боку окупаційної влади низки українських адвокатів у Криму, зокрема Лілі Гемеджи, Еміне Авамілєвої, Айдера Азаматова, Назіма Шейхмамбетова, Еміля Курбедінова. Їх поміщали під варту до ізолятора тимчасового тримання.
 
З 2017 року громадська ініціатива “Кримська солідарність” задокументувала на українському півострові 15 випадків відкритого тиску окупантів на адвокатів через їхню професійну діяльність. Кримські адвокати пов’язують тиск “поліції” та “спецслужб” зі своєю професійною діяльністю.
 
НААУ не оприлюднювала жодних позицій щодо переслідувань українських адвокатів на півострові, попри те, що це її обов’язок за міжнародними стандартами та законодавством України.
 
Тетяна Печончик назвала рішення НААУ №96 про відкладення її звернення до завершення війни подвійними стандартами, оскільки орган адвокатського самоврядування анулював адвокатське свідоцтво Валентину Рибіну під час війни.
 
Правозахисна спільнота в Україні закликала напрацювати механізми, які дозволять належно реагувати залежно від того, чи адвокати в Криму сумлінно виконують свою роботу і захищають громадян або ж вони зрадили Україну і порушують правила адвокатської етики.
 
У грудні 2023 року учасники коаліції “Україна. П’ята ранку” до Дня адвокатури представили звіт “Переслідування і приниження: реалії адвокатів в окупованому Криму”.
 

Раніше Рух “ЧЕСНО” оприлюднив матеріал, у якому описав значний вплив на НААУ з боку кума Володимира Путіна Віктора Медведчука. Адже цей орган адвокатського самоврядування очолює Лідія Ізовітова, яку називають соратницею та подругою Медведчука.

Напередодні голова підкомітету з питань організації та діяльності адвокатури парламентського Комітету з питань правової політики Володимир Ватрас виступив проти створення ТСК та слухань у парламенті щодо стану адвокатури.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter