Кримські татари вимагають покарати винних за тортури активіста Нарімана Аметова

Дата: 24 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Родичі кримськотатарського активіста Нарімана Аметова закликали окупаційну владу знайти винних у тортурах над активістом і притягнути їх до відповідальності. Родину у Старому Криму прийшли підтримати кримчани. 

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

 

“Ми зазнаємо фашистського тиску! Серед білого дня нас катують електричним струмом, це стосується кожного з нас! Завтра мене можуть катувати, хоч я заслужений художник Криму! Це треба зупинити, це не по-людськи! – сказав Нурі Якубов.

За словами родичів активіста, своїм зверненням вони намагаються не лише домогтися покарання винних, а й допомогти уникнути тортур та безпідставних арештів інших людей.

“Поки вони нас обманювали, поки говорили, що проведуть обшук і все буде добре, нашого сина забрали, заховали, і ніхто не знав, що з ним зроблять. Чому вони прийшли з автоматами до доброї людини? Коли це припиниться?” – зазначила мати Аметова Ельміра Якубова.

Дядько Аметова Абдулла Якубов вимагав припинення репресій і зазначив, що “кримські татари повернулися до Криму не для ув’язнення та знищення”.

Старійшини міст Старий Крим, Бахчисарай, Білогірськ, сіл Грушівка, Курське, Тополівка виступили із заявою, в якій висловили обурення фактом викрадення та катувань їхнього співвітчизника Нарімана Аметова.

Крім того, 24 грудня понад 400 кримських татар зібралися біля будинку Нарімана Аметова у Старому Криму на знак протесту проти катувань та щоб підтримати його та його родину. Активісти масово підписують скарги до окупаційних силових структур. 

 

Нагадаємо, уранці 17 грудня у Старому Криму російські силовики обшукали будинок кримського татарина Нарімана Аметова. Під час обшуку його відвезли у невідомому напрямку.

За словами дружини Нарімана Ельмаз Аметової, під час обшуку російські силовики стверджували, що нібито її чоловік “причетний до вибуху в Перевальному”. Підтвердження цієї інформації у адвокатів немає. 

Після того як чоловіка звільнили, він детально розповів про затримання та заявив про тортури із застосуванням електричного струму з боку співробітників ФСБ Росії.

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України) через інформацію про застосування тортур до жителя анексованого півострова.

Окупаційні силові відомства не відреагували на заяву активіста.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter