У Криму тричі за день оштрафували кримськотатарську пенсіонерку за пости у соцмережі

Дата: 15 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму незаконний російський “суд” тричі за день оштрафував пенсіонерку Асіє Чапух за “заборонену символіку”, “дискредитацію армії” та “хуліганство”.

Про це повідомляє видання “Ґрати”.

Асіє Чапух. Фото: Олександра Єфименка, Крим.Реалії

Ялтинський міський суд впродовж дня тричі оштрафував 67-річну кримську татарку Асіє Чапух із Кореїзу – за заборонену символіку (ч. 1 ст. 20.3 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ), дрібне хуліганство (ч. 3 ст. 20.1 КпАП РФ), найголовніше, – за дискредитацію російської армії (ч. 1 ст. 20.3.3 КпАП РФ). Усі три адмінпротоколи склали, швидше за все, після доносу кримського проросійського блогера Олександра Таліпова. Він скаржився на Фейсбук чоловіка Асіє – Асана Чапуха, але в результаті затримали та оштрафували її”, йдеться у повідомленні.

За словами юриста Рустема Кямільова, 14 жовтня працівники поліції прийшли з обшуком до будинку родини Асана Чапуха в Кореїзі. Адвокати до завершення обшуку не встигли під’їхати, причина візиту силовиків залишалася невідомою. Поліцейські затримали 67-річну Асіє Чапух та відвезли її до відділу поліції в Алупку.

Повідомляється, що обшук у будинку Чапухів проводили працівники Центру протидії екстремізму МВС, у тому числі відомий за цілою низкою переслідувань кримськотатарських активістів начальник відділу ЦПЕ, підполковник Руслан Шамбазов. Претензії поліції стосувалися кількох постів у Фейсбуці на сторінці “Іван Петров“. На неї звернув увагу 12 жовтня кримський блогер Олександр Таліпов, який активно підтримує російську армію і часто співпрацює з окупаційною владою.

Як зазначають ЗМІ, Асіє Чапух під час обшуку заявила, що це вона є автором дописів на сторінці “Іван Петров“. У публікації на цій сторінці від 1 жовтня 2022 року РФ була названа “країною“ створеною не для життя, а для смерті“, яка “має остаточно померти, щоб припинилися смерті ні в чому невинних у всьому світі“. За цей текст поліцейський склав протокол про дискредитацію російської армії.

Ще кілька постів, за які склали протокол про дрібне хуліганство, були опубліковані в листопаді 2021 та жовтні 2022 року. В одному з них Володимира Путіна зображено на тлі портрета Адольфа Гітлера з написом: “Ми повинні сказати це вголос: Росія – фашистська держава“.

Ще одна публікація від 12 жовтня 2022 року, за яку складено протокол про демонстрацію забороненої символіки. У ній було зображення символіки батальйону Нацгвардії “Азов“, яку, зауважив “суд“, використовувала і танкова дивізія СС “Рейх“.

Асіє Чапух не заперечувала факту публікацій. Так звана “суддя” Оксана Синіцина розцінила це як визнання вини та оштрафувала по кожному адмінпротоколу на загальну суму 61 тисяча рублів (36 200 грн).

Юрист Рустем Кямільов повідомив ЗМІ, що подаватиме апеляцію.

Нагадаємо, у тимчасово окупованій Керчі російські силовики затримали 30-річну місцеву мешканку за побажання у телеграм-чаті смерті військовим РФ, які беруть участь у війні в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter