У Криму окупанти обшукують житло експолітв’язня Асана Чапуха

Дата: 14 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У селищі Кореїз в тимчасово окупованому Криму окупаційні силовики проводять обшук в будинку колишнього політичного в’язня Асана Чапуха.

Про це видання ZMINA повідомило громадське об’єднання “Кримська солідарність”. 

Асан Чапух

У правозахисній організації вказують, що вчора Асан Чапух поховав рідного брата, а сам чоловік тривалий час хворіє на онкологічне захворювання, яке з’явилося у нього після арешту та ув’язнення в Сімферопольському СІЗО.

Дані про хворобу чоловіка у жовтні 2019 року оприлюднив його адвокат Айдер Азаматов.

“З його дозволу я хотів би повідомити, що у нього виявлена ​​хвороба, дуже погана, рак 4 стадії. Я маю від нього дозвіл на розголошення цих відомостей, тому що він сам мені сказав, щоб люди знали в якому він стані”, — розповів адвокат під час чергової зустрічі “Кримської солідарності”.

Силовики затримали дружину політв’язня Асіє Чапух. Як повідомляють активісти, наразі вона перебуває у відділенні російської поліції в Алупці. На неї склали два адміністративні протоколи за статтями 20.3.3 КоАП РФ (“публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних Сил Російської Федерації”) та 20.1 КоАП РФ (“дрібне хуліганство”).

Асіє Чапух

Напередодні про політв’язня у своєму пропагандистському телеграм-каналі писав кримський “блогер” Олександр Таліпов, звинувативши у “дискредитації” окупаційної армії. 

Нагадаємо, що 23 листопада 2017 року російські силовики затримали в Сімферополі групу кримських татар – Казіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджи. Їх звинуватили у вимаганні грошей у громадянина Туреччини. Під час затримання російськими силовиками стало зле ветеранці кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Жінка померла.

12 січня підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя продовжив арешт фігурантів “справи Веджіє Кашка” на два місяці.

На початку лютого російський адвокат Микола Полозов заявив, що почав незалежне розслідування смерті ветеранки кримськотатарського руху Веджіє Кашка в Криму у 2017 році. За його словами, смерть Веджіє Кашка – “наслідок надмірного і непропорційного застосування до неї сили з боку тих російських силовиків, які проводили її незаконне затримання”.

Політв’язня утримували у СІЗО Сімферополя 15 місяців, але пізніше його та інших фігурантів справи перевели під домашній арешт — до закінчення терміну вироку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter