У Криму силовики РФ звинувачують у “держзраді” та “шпигунстві” щонайменше 50 громадян України – Кримська правозахисна група

Дата: 21 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Щонайменше 50 громадян України в тимчасово окупованому Криму проходять у відкритих російськими силовиками кримінальних справах про “держзраду” та “шпигунство”.

Про це в коментарі QIRIM.News заявила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

На фото зліва направо: Ольга Куришко, Ольга Скрипник, Рефат Чубаров

Кримська правозахисниця повідомила, що у 2024 році посилилася тенденція переслідування жінок за цими статтями.

“Кримчан, які постійно проживали на півострові під час окупації, зазвичай звинувачують або у “шпигунстві”, або у “державній зраді”. І за “державну зраду” мінімальний термін покарання – 12 років. А загалом від 12 до 20 років. Тобто це дуже тяжкі статті, які передбачають довгий термін ув’язнення. Під ці статті підпадають і жінки. Ця тенденція, за нашими спостереженнями та документуванням, особливо посилилася у 2024 році”, – повідомила Скрипник.

За її словами, насамперед російські силовики зазвичай переслідують у такий спосіб українських активістів. Зокрема, тих, хто активно виходив ще 2014 року на мітинги проти російської тимчасової окупації, не підтримував незаконний “референдум” і публічно висловлювався проти окупації. Скрипник також зазначила, що до затриманих часто застосовують тортури.

Вона також зазначила, що внесення цих людей до обмінних списків залишається досить складним.

“За весь період окупації, за 10 років, маємо лише десятеро людей з Криму, які взагалі були повернуті в межах різних політичних домовленостей, зокрема обміни після 2022 року”, – нагадала вона.

Раніше “Сибирь.Реалии”, проєкт “Радіо Свобода”, вказав, що після початку повномасштабного вторгнення в Україну в Росії та на незаконно нею окупованих територіях масово переслідують тих, хто виступив проти війни. За даними проєкту, 2023 року в РФ як мінімум 98 осіб стали фігурантами кримінальних справ про держзраду, 31 – про шпигунство, 19 – про співпрацю з іноземцями. До незаконних “судів” у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та російських судів надійшло щонайменше 88 таких справ, і в 50 з них уже ухвалено обвинувальні вироки. 

Напередодні в Кримській правозахисній групі пояснили, що серед політвʼязнів, які були позбавлені волі в Криму, є велика група людей, справи яких об’єднуються тим, що їх звинувачують у шпигунстві, диверсії та тероризмі. Правозахисники називають ці справи так званими справами “українських диверсантів”.

“Серед цих людей є ті, яких звинувачують у шпигунстві й потім за допомогою катувань змушують визнати свою вину, наговорювати на себе. І деякі згоджуються, тому що росіяни підступно обіцяють, що, якщо вони визнають себе не цивільними, а тими, хто належить до ЗСУ чи там СБУ, ГУР тощо, тоді їх швидше обміняють. Звісно, що це все брехня. Вони це роблять для того, щоб зробити статистику і показати в інформаційному полі, що Росія в Криму успішно бореться з українськими диверсантами“, – розповіла “Суспільне Крим” правозахисниця Ірина Сєдова.

У списку кримських правозахисників щонайменше 11 людей, які були викрадені в Запорізькій або Херсонській областях після 24 лютого 2022 року: Артем Баранов, Олександр Новацький, Віталій Расторгуєв, Володимир Кривцун, Олександр Зарівний, Геннадій Ласінський, Сергій Цигіпа, Микола Петровський, Сергій Котов, Ярослав Жук, Ігор Протоковило.

Напередодні голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв повідомив, що його правозахисна організація зіткнулася з декількома проблемами під час документування воєнних злочинів. Зокрема, починаючи з 2023 року родини політв’язнів намагалися приховувати затримання ефесбівцями їхніх близьких. Російські силовики шантажували сім’ї тим, що за мовчання про арешт людини обіцяли її швидко відпустити. Також люди, які співпрацювали з КРЦ, почали сумніватися в доцільності передання інформації про бранців, оскільки багатьох досі не звільнили.

Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Напередодні ZMINA повідомляла, що для українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях, запрацював електронний сервіс “Ти в Україні”: на ньому розмістили інструкції з безпеки й спротиву та надали доступ до якісного VPN і безпечного браузера.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter