У Криму “суд” оштрафував редактора кримськотатарського видання за згадку Меджлісу (доповнено)

Дата: 20 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “мировий суд Київського району Сімферополя” визнав винним в адміністративному правопорушенні редактора газети “Qırım”  Бекіра Мамутова. Його звинуватили в зловживанні свободою масової інформації за цитування доповіді Генсека ООН, де згадувався Меджліс кримськотатарського народу. У публікації не було позначки, що Меджліс заборонено в Росії.

Про це повідомляє видання “Кримський процес“. 

Бекір Мамутов

Засідання відбулося без участі слухачів. Їх не пустили до зали суду, посилаючись на заходи із запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

“Суддя” Олена Кисельова визнала винним редактора видання в адмінправопорушенні й присудила йому штраф у 4 000 рублів і 1 469 гривень.

Сам Мамутов зазначив, що винним себе не вважає і має намір оскаржити рішення в апеляційній інстанції.

Комітет із захисту журналістів (КЗЖ) назвав рішення окупаційного суду “абсурдним” і заявив, що російська влада “має утриматися від штрафів представникам преси та їх переслідування в Криму”.

“Російська влада не повинна заперечувати апеляцію проти абсурдного вироку журналісту Бекіру Мамутову і має припинити переслідування кримських журналістів за те, що вони просто виконують свою роботу. Російська влада намагалася заглушити незалежні кримські голоси шляхом переслідувань і залякування відтоді, як анексували український Крим. Їм слід припинити чинити тиск на місцевих журналістів і дозволити їм працювати безпечно і без страху”, – сказала координаторка програми КЗЖ по Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Нагадаємо, 2016 року незаконний “Верховний суд Криму” та Верховний суд Росії ухвалили заборону представницького органу кримських татар – Меджлісу. Його визнали екстремістською організацією нібито через зазіхання на територіальну цілісність Росії та залякування людей. Цю заборону ініціювала “експрокурорка” тимчасово окупованого Криму та чинна депутатка Держдуми Росії Наталія Поклонська.

У 2017 році Україна в Міжнародному суді ООН ініціювала справу проти Росії для притягнення її до відповідальності за фінансування й підтримку актів тероризму в Україні, а також участь у скоєнні актів расової дискримінації в межах вчинення актів агресії проти України.

У квітні 2017 року Міжнародний суд ООН визнав заборону незаконною та зобов’язав Росію відновити діяльність Меджлісу на території окупованого Криму. Відновити роботу Меджлісу також вимагали й у Раді Європи

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter