У Криму переслідують головного редактора газети Qirim через публікацію зі згадкою Меджлісу

Дата: 01 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “Мировий суд Київського району Сімферополя” розпочав розгляд справи про адміністративне правопорушення проти головного редактора газети Qirim Бекіра Мамутова.

Про це інформує Кримська правозахисна група (КПГ).

Бекір Мамутов

За інформацією кримських правозахисників, засідання відбулося без участі слухачів, яких не пустили в суд через обмеження, пов’язані з коронавірусною інфекцією.

Як розповів правозахисникам сам Бекір Мамутов, у суді була представлена позиція редакції газети, після чого в засіданні оголосили перерву через неявку представників Роскомнагляду, які склали адміністративний протокол.

Проти Бекіра Мамутова незаконне відомство склало протокол за статтею 13.15 КпАП Росії за публікацію доповіді Генерального Секретаря ООН, в якій згадувався Меджліс кримськотатарського народу.

“Федеральна служба з нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій побачила в публікації порушення російського законодавства, оскільки Росія визнала Меджліс екстремістською організацією, діяльність якої заборонена, і згадка цієї організації в публікаціях ЗМІ має йти з обов’язковим зазначенням про заборону її діяльності в Росії”, – мовиться в повідомленні правозахисників.

Наступне засідання заплановано на 20 квітня.

У 2016 році незаконний “Верховний суд Криму” та Верховний суд Росії ухвалили заборону представницького органу кримських татар – Меджлісу. Його визнали екстремістською організацією нібито через зазіхання на територіальну цілісність Росії та залякування людей. Цю заборону ініціювала “експрокурорка” тимчасово окупованого Криму та чинна депутатка Держдуми Росії Наталія Поклонська.

У 2017 році Україна в Міжнародному суді ООН ініціювала справу проти Росії з метою її притягнення до відповідальності за фінансування й підтримку актів тероризму в Україні, а також участь у скоєнні актів расової дискримінації в межах вчинення актів агресії проти України.

У квітні 2017 року Міжнародний суд ООН визнав заборону незаконною та зобов’язав Росію відновити діяльність Меджлісу на території окупованого Криму. Відновити роботу Меджлісу також вимагали й у Раді Європи

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter