У Криму “суд” арештував заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла на два місяці

Дата: 06 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “Київський районний суд” арештував заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла на два місяці – до 4 листопада.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Наріман Джелял

Про такий запобіжний захід клопотала сторона звинувачення, мотивувавши це “тяжкістю інкримінованого злочину”.

Слідчий ФСБ Віталій Власов заявив у суді, що Джеляла необхідно відправити під варту, оскільки він підозрюється в скоєнні тяжкого злочину і може, на його думку, сховатися від правосуддя.

Сторона захисту відкинула ці доводи й просила “суд” відмовити в задоволенні в клопотання. Вона звернула увагу, що в Джеляла є малолітні діти й хворі батьки, які перебувають на його утриманні.

Сам Наріман Джелял пов’язав переслідування з Кримською платформою, у якій він узяв участь.

“Були публічні заяви керівництва Криму про переслідування учасників Кримської платформи, але попри такі заяви й погрози я повернувся додому. У мене не виникає жодної думки, незважаючи на стан справ, а саме на кримінальну справу, з якою я абсолютно не згоден, у мене немає ні найменшого бажання покидати Крим і свій власний будинок. Запобіжний захід у вигляді утримання під вартою вважаю абсолютно непотрібним. Цілком задовільною мірою вважаю домашній арешт”, – сказав заступник голови Меджлісу. 

Прокурор підтримав клопотання слідчого і сказав, що обрати інший запобіжний захід неможливо. Джелял відповів, що ці обставини не доведено, а мотивом звинувачення є ізоляція його від суспільства.

 

Нагадаємо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. 

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ провели обшуки та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу. 

Віталій Власов інкримінує Наріману Джелялу порушення ч. 1 ст. 281 КК РФ “Диверсія”. Усім затриманим загрожує позбавлення волі від 12 до 15 років. 

Водночас Сполучені Штати рішуче засудили затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джеляла та щонайменше 45 кримських татар російською окупаційною владою в Криму. США та Представництво Європейського Союзу в Україні закликали російську окупаційну владу негайно звільнити їх.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 124 людини. 89 українських громадян утримують з політичних мотивів в Росії, а 35 – у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter