У Криму “поліція” намагалася вручити застереження щодо мітингів кореспондентам “Кримської солідарності”

Дата: 24 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Співробітники незаконної поліції в тимчасово окупованому Криму приходили до громадських журналістів “Кримської солідарності” Аліма Сулейманова та Абляміта Зіядінова з застереженням про неприпустимість участі в зборах, які окупанти назвали “несанкціонованими”.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Удома Аліма Сулейманова була лише його дружина. Вона розповіла, що “дільничний” поцікавився, чи за адресою проживає кореспондент, щоб вручити йому застереження про неприпустимість участі у мітингах та ходах, у зв’язку з “виборами та подіями, що відбуваються”.

Силовик сказав жінці, що має дані, згідно з якими, раніше Алім уже брав участь у подібних заходах. Дружина повідомила, що не знає де знаходиться чоловік і відмовилася давати його номер телефону. Дільничний пообіцяв повернутися пізніше.

У попередні роки незаконна “прокуратура” вже вручила застереження “про неприпустимість несанкціонованих акцій” адвокатам, кримськотатарським активістам, цивільним журналістам та правозахисникам уже у кількох районах Криму.

Напередодні Меджліс кримськотатарського народу закликав до безстрокового протесту проти незаконної мобілізації Росії в тимчасово окупованому Криму.

Раніше правозахисники неодноразово вказували, що Росія згорнула свободу слова в Криму, позбавивши громадян України доступу до інформації незалежних українських радіостанцій, телеканалів та онлайн-видань. Журналісти “Кримської солідарності” незалежно висвітлюють події в Криму політично вмотивоване переслідування на півострові. 

Напередодні редактор “Крим.Реалії” Володимир Притула повідомив, що за роки окупації Криму понад 50 журналістів видання  зазнали тиску з боку російських спецслужб. Через тиск 27 медійників припинили співпрацю з проєктом, а 29 покинули Автономну Республіку Крим. 

У лютому 2020 року Центр прав людини ZMINA та Кримська правозахисна група оприлюднили інформаційно-аналітичну доповідь про згортання свободи слова в тимчасово окупованому Криму. З кінця лютого 2014 до вересня 2019 року правозахисники зафіксували понад 300 порушень прав журналістів в окупованому Криму.

За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, окупаційні медіа продовжують системно виправдовувати війну та вбивства цивільного населення, які скоює армія РФ в Україні. Вони наповнені мілітарною пропагандою, зокрема, щодо незаконної мобілізації на території окупованого Криму. 

Як відомо, свобода мирних зібрань не передбачає отримання згоди на проведення заходів. Владу потрібно інформувати про плани мирного зібрання, щоб та забезпечила правопорядок під час акції. Це її обов’язок.
 
З початку тимчасової окупації Росія незаконно вимагає від ініціаторів мирних зібрань узгоджувати заходи. Представники “адміністрацій” на півострові зазвичай відмовляють у проведенні акцій, що можуть містити критику де-факто влади.
 
Відомо, що загалом у тимчасово окупованому Криму незаконно ув’язнено 14 журналістів, серед яких Марлен АсановОсман АріфмеметовРемзі БекіровРуслан СулеймановРустем ШейхалієвСервер Мустафаєв, Сейран СалієвТимур Ібрагімов, Асан Ахметов, Амет Сулейманов (за станом здоров’я – під домашнім арештом). 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter