У Криму поховали вже щонайменше 94 російських солдатів, з яких 48, ймовірно, є громадянами України

Дата: 22 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Станом на 21 травня 2022 року у тимчасово окупованому Криму поховали не менш як 94 солдатів російської армії, 48 з яких, ймовірно, є громадянами України.

Про це повідомили у Представництві президента в АРК. 

Фото: Murray Brewster/CBC News

У квітні на окупованому півострові почалась чергова незаконна хвиля мобілізації. У повідомленні представництва не вказали, чи були поховані російські солдати мобілізовані цього року, однак навели дані про них, розповідаючи саме про незаконний призов. 

“Кількість поховань може бути більшою, оскільки частина з них відбувається без висвітлення. Інформація оперативно уточнюється”, – додали у представництві. 

Водночас обіцяні російською владою виплати у разі смерті військовослужбовців родини не отримують. Відбувається це тому, що у документах смерті фіксують офіційно як такі, що настали під час проходження військової служби, а не участі у так званій “спеціальній воєнній операції”, або взагалі надають загиблим статус “зниклих безвісти”.

У представництві президента в АРК кажуть, що в соціальних мережах, доступних на території Криму, дедалі частіше з’являються дописи з намаганням дізнатись правду про війну в Україні, вимогами припинити замовчувати реальні втрати з боку армії Росії та розчаруваннями у керівництві окупаційних адміністрацій. 

“В окупованому Криму діє самоорганізований активістський партизанський рух, який поширює правду про війну в Україні, збирає інформацію про переміщення російських військ та техніки. До дверей та автівок військовослужбовців РФ, які беруть участь у війні проти України, та їхніх родин, активісти прикріплюють так звані попередження з нагадуванням, що Крим — це Україна”, – розповідають посадовці, посилаючись на дані із відкритих джерел.

Нагадаємо, що за роки окупації в Криму до лав армії РФ призвали десятки тисяч українців – це є воєнним злочином. 

Якщо ви мешкаєте на окупованих територіях, то ознайомтесь з інструкцією про те, що робити, якщо вас насильно призивають на війну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter