У Криму окупанти після обшуку в невідомому напрямку відвезли кримськотатарського громадського діяча Абдурешита Джеппарова

Дата: 25 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Російські силовики затримали кримського громадського діяча Абдурешита Джеппарова після обшуку в його будинку в мікрорайоні Сари-Су в тимчасово окупованому Білогірську.

Про це інформує правозахисна ініціатива “Кримська солідарність”.

За словами родичів активіста, силовики прийшли близько 7-ї години ранку. У них усіх окупанти забрали телефони та не дали зателефонувати адвокатам.

“Завершився обшук пів години тому. Його забрали. Адвоката викликати не встигли, бо одразу забрали телефони. У будинку на момент обшуку була дружина та 14-річна донька”, – сказала родичка Джеппарова.

За словами дружини кримського татарина Абдураїмової Ніяри Закирівни, озброєні силовики у масках не представилися. У будинку їх було близько десяти. Під час обшуку Абдураїмова не бачила понятих. Силовики не залишили родині жодні копії протоколів. Вони повідомили жінці, що інкримінують її чоловікові екстремізм.

 

У родини вилучили ноутбуки та мобільні телефони, коробку відеонагляду, паспорти, щоденник Джеппарова.

Силовики не дозволили Джеппарову взяти із собою речі перед тим, як відвезти у невідомому напрямку. Ніяра Абдураїмова звернулася до на гарячу лінію окупаційної поліції 102.

За словами адвоката Едема Семедляєва станом на 12:53, коли він прибув до “управління ФСБ”, то черговий окупаційного відомства заявив, що Джеппарова до них не привозили. Теж  саме заявив черговий “Центру з протидії екстремізму” незаконного “міністерства внутрішніх справ республіки Крим”.  

Міжнародна організація Front Line Defenders закликала Росію розкрити місцезнаходження кримськотатарського правозахисника Абдурешита Джеппарова та негайно забезпечити йому доступ до його адвоката. 

Нагадаємо, росіяни затримували ветерана кримськотатарського національного руху в Білогірську 16 березня 2022 року після обшуку в його помешканні. Тоді до Джеппарова окупаційні силовики не допустили адвокатів. Після обшуку вони відвезли його до незаконного “райвідділу поліції”.

Пізніше незаконний “Білогірський районний суд” заарештував на 15 діб Джеппарова за обвинуваченням у “пропаганді нацистської атрибутики чи символіки” в соцмережах.

МЗС України та Представництво президента України в АР Крим закликали звільнити Абдурешита Джеппарова.

31 березня він вийшов на свободу після 15 діб адміністративного арешту за звинуваченням у “пропаганді нацистської атрибутики чи символіки” в соцмережах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter