У Криму окупанти опечатали ще одну церкву ПЦУ

Дата: 16 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада 4 жовтня 2024 року опечатала храм Воскресіння Христового Кримської єпархії Православної церкви України (ПЦУ) в тимчасово окупованому селищі Біюк-Онлар Курманського району Криму.

Про це інформує “Голос Криму” з посиланням на настоятеля церкви отця Ярослава. 

Окупанти залишили на дверях храму папір з написом “Опечатано. Майно адміністрації Октябрьського сільського поселення”. Також на ньому поставили печатку окупаційної місцевої влади та підпис “голови адміністрації Октябрського селища Первомайського району Республіки Крим” А. Н. Данкевіч.

Парафіяни ходили до цієї церкви молитися з 2002 року, після переходу з Української православної церкви (Московського патріархату) до складу Української православної церкви Київського патріархату (нині Православна церква України).

“Відбулося фактичне чергове знищення храму ПЦУ, що надалі здійснює окупаційна влада за допомоги місцевих колабораціоністів, що зрадили Україну і вислуговуються перед новими “хазяями”. Знищення української церкви – це знищення української мови, культури – української ідентичності у значимого населення півострова, у яких залишалася церква як єдиний осередок українства у Криму”, – заявив настоятель храму.

Уповноважений Кримської єпархії ПЦУ Андрій Щекун зазначив у коментарі “Голос Криму”, що це “фактичний етноцид” з боку російської влади. За його словами, українські національні громадські об’єднання Криму, політичні структури та священнослужителі Кримської єпархії Православної церкви України не пішли на співпрацю з Росією.

Нагадаємо, через утиски та залякування релігійних лідерів, які не сповідують російської православної віри, свавільні рейди до культових споруд та конфіскацію релігійного майна 25 червня 2024 року Європейський суд з прав людини констатував порушення країною-окупантом статті 9 Європейської конвенції про право на свободу віросповідання.

ЄСПЛ вказав, що втручання Росії в право на свободу віросповідання було незаконним і уряд відповідача не надав жодних законних цілей чи обґрунтування для них. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter