У Криму окупанти обшукали будинок заступника голови ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Назима Меметова

Дата: 23 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму 23 січня російські силовики обшукали будинок заступника голови ЦВК з виборів делегатів Курултаю кримськотатарського народу Назима Меметова.

Про це видання ZMINA повідомило громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

О шостій ранку 23 січня 2024 року російські силовики в балаклавах, зі зброєю та в бронежилетах увірвалися з обшуком до будинку Назима Айяровича Меметова в тимчасово окупованому кримському селищі Красногвардійське.

За його словами, група силовиків поводила себе нахабно та наказувала, що робити та що не робити. Після цього чоловік одягнувся й зійшов з другого поверху будинку на перший, де на нього чекали в цивільному одязі п’ятеро співробітників незаконного “управління карного розшуку Республіки Крим” з тимчасово окупованого Сімферополя.

 

Один із силовиків зачитав Меметову постанову незаконної судді так званого “Київського районного суду” м. Сімферополя Катерини Чумаченко.  

“Один з них почав зачитувати ухвалу судді Київського районного суду міста Сімферополя Чумаченко про те, що в межах кримінальної справи, порушеної за ч. 6 ст. 222 КК РФ (незаконний обіг зброї), проводяться оперативно-розшукові заходи. Суддя ухвалила провести обшук за двома адресами – де я живу і сусідня ділянка”, – розповів заступник голови ЦВК Курултаю кримськотатарського народу.

Як повідомив Меметов, обшук тривав близько чотирьох годин. За результатами обшуку російські силовики вилучили мобільний телефон та ноутбук. Водночас жодних звинувачень чи підозр вони не висунули.

Кримський татарин заявив про процесуальне порушення з боку росіян, які не залишили йому копію постанови підконтрольного Москві “суду” та не дали сфотографувати її попри те, що він поставив у цій постанові свій підпис. 

 

Як припускає Меметов, ці дії російських силовиків є “планомірним тиском на всіх кримських татар, які так чи інакше не згодні з подіями, що відбуваються на нашій Батьківщині з 2014 року”.

Офіційно російські силовики не коментували цієї ситуації.

Як відомо, Назим Меметов представляв інтереси глави ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїра Смедлі під час проведеного силовиками РФ у його будинку обшуку в березні 2022 року. Тоді після обшуку Заїра Смедляєва затримали та доставили до незаконного “відділення поліції”. Так званий “Красногвардійський районний суд” оштрафував голову ЦВК Курултаю на 40 тисяч рублів за звинуваченням у “дискредитації російської армії” під час геноцидальної війни Росії проти України.

Курултай кримськотатарського народу, або Кримськотатарський національний з’їзд, – це національні збори, вищий представницький повноважний орган кримських татар. Курултай формує Меджліс кримськотатарського народу – вищий повноважний представницько-виконавчий орган кримськотатарського народу, який 2016 року Росія заборонила як “екстремістську організацію”.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Нагадаємо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер. Українська влада неодноразово закликала європейських партнерів інвестувати у свою безпеку, постачаючи Збройним силам України зброю своєчасно та в достатній кількості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter